Dačić: Stav Beograda je da dijaloga sa Prištinom neće biti dok ne ukinu takse Vesti

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić precizirao je da je razgraničenje jedna od ideja za rešavanje kosovskog pitanja, da predsednik Srbije i Vlada vode državnu politiku, a da će se o dogovoru s Prištinom, ako do njega dođe, svakako konačno izjasniti najviši državni organi i građani Srbije.

To je u suštini odgovor ministra Dačića na novinarska pitanja povodom njegove izjave da je razgraničenje zvaničan predlog Srbije, mada je tom prilikom napomenuo da ima još ideja oko kojih može biti postignut kompromis.

Na pitanje ko je doneo odluku da je razgraničenje zvaničan predlog, pošto skupština nije odlučivala o tome, Dačić je uzvratio pitanjem:

“Da li je Zoran Đinđić izlazio pred parlament kada je iznosio takav predlog?”, upitao je Dačić i dodao da je on tu ideju i “prepisao od Đinđića”.

Istakao je da ne priznaje nikome da se više od njega bori za Kosovo i Metohiju i dodao da bi oni koji danas i juče njega nazivaju izdajnikom, jer je rekao da je jedna od ideja razgraničenje, trebalo da budu dovoljno hrabri i da Đinđića nazovu tako, jer je on prvi to spomenuo nakon Dobrice Ćosića.

Dačić je kazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre godinu dana izneo kao jednu od ideja i razgraničenje i istakao da to nije urađeno krišom, već da je o tome govorio javno i u medijima.

“Pre godinu dana smo izneli tu ideju i rekli da smo otvoreni i za druge predloge, ali do danas nismo čuli nijedan predlog. Ta tema nije ni započeta u pregovorima sa Prištinom. Juče i danas Jeremić, Đilas, Sanda Rašković Ivić, Dveri i neki analitičari mene nazivaju izdajnikom, a za njihovo vreme, u vreme Koštunice i Tadića dobili smo proglašenje nezavisnosti Kosova i granice na jarinju i Brnjaku”, naveo je Dačić.

Istakao je da vlast u vreme Koštunice i Tadića nije ništa uradila po pitanju Kosova i Metrohije i dodao da je Slobodan Milošević ratovao za južnu srpsku pokrajinu, borio se za nju, jer nije prihvatao nezavisnost, već je nudio autonomiju, kao i da je ostavio Rezoluciju 1244.

“Zašto niste proglasili okupaciju Srbije?”, upitao je Dačić sve one koji danas njega nazivaju izdajnikom i istakao da su oni jedino postavili pogrešno pitanje Međunarodnom sudu pravde, čiju odluku danas albanski predstavnici u Prištini koriste protiv Srbije na svakom koraku.

“Ko je prebacio pregovore u Brisel? U vaše vreme 84 zemlje su priznale nezavisnost Kosova. U vreme mog mandata devet zemalja je priznalo nezavismost, a 13 je povuklo priznanje nezavisnosti. I sada ćete vi da mi govorite da ja izdajem Kosovo”, istakao je šef srpske diplomatije.

Šef srpske diplomatije je naveo da je čekao vlast 2008. godine uradi nešto za odbranu Ustava Srbije i upitao zašto danas pričaju o podizanju vojske, kada oni ni tada nisu na tako nešto pomišljali.

„Predsednik Srbije i predsednica Vlade vode državnu politiku i naravno da će se izjasniti najviši državni organi i narod Srbije ako se dođe do nekog dogovora”, objasnio je Dačić.

Ukazao je da se radi o jednoj od ideja koje postoje, da nije zvaničan predlog, niti ga je neko u ime Srbije poslao, već je samo pomenut na sastancima.

„Naš prvi predlog je da Kosovo bude pokrajina u Srbiji, a drugi da pravimo neke kompromise”, naglasio je on.

„I Dejtonski sporazum nije bio u saglasnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Svi koji sada ”ljube” Dejtonski sporazum, tvrdili su nekada da je Slobodan Milošević, zbog njega, bio izdajnik, sve dok muslimanske snage nisu došle pred Banjaluku”, rekao je Dačić.

Ponovio je stav Beograda da dijaloga sa Prištinom neće biti dok se ne ukinu takse.

Rekao je da neke zemlje Evrope podsticću Ramuša Haradinaja da ne ukida takse jer im ne odgovara postizanje sporazuma, jer neće promenu granica Kosova.

Naveo je i da je Tomislav Nikolić predstavio platformu o Kosovu i Metohiji i da je tu platformu usvojila Skupština Srbije i dodao da je međutim i Priština usvojila platformu, te da su te dve patforme suprotno i ne vode kompromisu.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.