Ružić: Četiri opštine nagrađene za dobru upravu na lokalu Vesti

Opštine Novi Pazar, Ruma, Vlasotince i beogradska opština Vračar nagrađene su kao dobre uprave na lokalu u 2018. godini, a ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je konkurs, na koji se prijavila 31 lokalna samuprava, pokazao da se u Srbiji moguće primeniti principe dobrog upravljanja.

Ružić je naveo da je opština Novi Pazar primer dosledne primene Zakona o e-upravi, koji donosi delotvornost i efikasnost.

“Kako drugačije nazvati to što je Novi Pazar omogućio da građani i preko e-pisarnice podnose predstavke nego doslednom primenom Zakona o e-upravi“, kazao je Ružić.

Podsetio je da je prošle godine usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi i gradovima koji je gradovima i opštinama propisao obavezno konsultovanje sa građanima oko investicija i istakao da je Ruma, nagrađena u kategoriji transparentnost u radu javne uprave, to primenila na sveobuhvatan način i dokazala da se u Srbiji lokalne samouprave sve više drže tog principa.

Priznanje se dodeljuje u okviru projekta Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou u četiri kategorije: efikasnost i odgovornost, transparentnost i javnost u radu, odgovornost i vladavina prava, ravnopravnost i odsustvo diskriminacije.

Četiri opštine dobile su novčanu nagradu od 3.000 američkih dolara, a dodeljena su i posebna priznanja u pomenutim kategorijama za osam opština u Srbiji.

Nacionalno takmičenje za izbor najbolje prakse u primeni principa u primeni principa dobre uprave realizuju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Sviš Pro, Stalna konferencija gradova i opština i Kancelarija UN za projektne usluge.

Izvor i foto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.