Најновије

Делегација Народне скупштине у ПС ОЕБС на зимском заседању у Бечу ОЕБС

Делегација Народне скупштине при ПС ОЕБС је учествовала на Зимском заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а 21. и 22. фебруара, које се сваке године одржава у Бечу.

У делегацији  Народне скупштине, коју је предводила Стефана Миладиновић, били су и Душица Стојковић, Бранимир Јовановић и Весна Марковић.

Први дан зимског заседања започео је састанком Сталног комитета, на коме је учествовала Стефана Миладиновић, као шеф делегације. На састанку је представљен Извештај генералног секретара ПС ОЕБС-а Роберта Монтеле и Извештај председавајућег Пододбора за правила процедуре и радне праксе лорда Питера Броунеса .

На седници три општа комитета, учесницима се обратио домаћин, председник Националног већа Аустрије Волфганг Соботка, председник ПС ОЕБС-а Георге Тсеретели, и председавајући ОСЦЕ-а и министар спољних послова послова Словачке Мирослав Лајчак.

На заједничкој седници сва три комитета разматрани су и извештаји специјалих известилаца ПС ОЕБС и председника два ad hoc комитета, Комитета за миграције и ad hoc Комитета за борбу против тероризма.

У генералној дебати, након презентованих извештаја, Стефана Миладиновић, шеф делегације Скупштине Србије, говорила је о Извештају специјалног представника за Југоисточну Европу Марка Причарда, оценивши да је његов досадашњи рад био објективан и непристрасан.

На основу једног од закључака из Извештаја, којим се оцењује да су преговори Београда и Приштине од кључног значаја за стабилност Југоисточне Европе, Стефана Миладиновић је указала учесницима заседања да је дијалог Београда и Приштине блокиран због једностране одлуке тзв. државе Косово да уведе таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, што је супротно ЦЕФТА спразуму.

„Ова, једна у низу, неразумних одлука Приштине, усмерена је против преговора и против српске заједнице на Косову и Метохији“, истакла је Миладиновић и подсетила да је ова одлука Приштине осуђена од готово целе међународне заједнице, што потврђује и последња седница Савета безбедности УН, на којој се разматрала ситуација на Косову и Метохији.

„Република Србија и даље верује да проблеме треба решавати дијалогом, уз постовање принципа међународног права, а од међународних субјеката очекујемо да, у својим капацитетима, утичу на повлачење такси“, рекла је Стефана Миладиновић и нагласила да, уз одржавање ОЕБС-овог приступа неутралности у погледу статуса, дијалог Београда и Приштине заслужује пажњу свих структура ОЕБС.

Душица Стојковић је у дискусији рекла да је дијалог Београда и Приштине у застоју и да Београд улаже велике напоре да се постигне компромис. Како је рекла, таксе које је увела приштинска страна су директно усмерене против наставка дијалога. „Споразум који би постигли Срби и Албанци значајно би допринео успостављању трајног мира на Западном балкану за дужи временски период“, закључила је Стојковић.

Народне посланице Стефана Миладиновић и Душица Стојковић су и овом приликом подсетиле колеге да Приштина, иако је прошло више од пет година од потписивања Бриселског споразума, није испоштовала своје обавезе, међу којима и најважнију, а то је формирање заједнице српских општина.

На Комитету за демократију, људска права и хуманитарна питања учествовао је Бранимир Јовановић који је указао на ускраћивање права на информисаност српској заједници на Косову и Метохији, због увођења такси од 100 одсто на робу из Србије, што има за последицу немогућност коришћења српских штампаних медија. Специјални известилац ОЕБС Харлем Дезир је одговарајући на излагање Бранимира Јовановића рекао да се планира посета Приштини и да ће том приликом указати на овај проблем.

Народна посланица Весна Марковић је учествовала на састанку Општег комитета за економска питања, науку, технологију и животну средину. Теме које су обрађиване су биле следеће: добро управљање у области борбе против корупције, прања новца и финасирања тероризма.