Delegacija Narodne skupštine u PS OEBS na zimskom zasedanju u Beču OEBS

Delegacija Narodne skupštine pri PS OEBS je učestvovala na Zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a 21. i 22. februara, koje se svake godine održava u Beču.

U delegaciji  Narodne skupštine, koju je predvodila Stefana Miladinović, bili su i Dušica Stojković, Branimir Jovanović i Vesna Marković.

Prvi dan zimskog zasedanja započeo je sastankom Stalnog komiteta, na kome je učestvovala Stefana Miladinović, kao šef delegacije. Na sastanku je predstavljen Izveštaj generalnog sekretara PS OEBS-a Roberta Montele i Izveštaj predsedavajućeg Pododbora za pravila procedure i radne prakse lorda Pitera Brounesa .

Na sednici tri opšta komiteta, učesnicima se obratio domaćin, predsednik Nacionalnog veća Austrije Volfgang Sobotka, predsednik PS OEBS-a George Tsereteli, i predsedavajući OSCE-a i ministar spoljnih poslova poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Na zajedničkoj sednici sva tri komiteta razmatrani su i izveštaji specijalih izvestilaca PS OEBS i predsednika dva ad hoc komiteta, Komiteta za migracije i ad hoc Komiteta za borbu protiv terorizma.

U generalnoj debati, nakon prezentovanih izveštaja, Stefana Miladinović, šef delegacije Skupštine Srbije, govorila je o Izveštaju specijalnog predstavnika za Jugoistočnu Evropu Marka Pričarda, ocenivši da je njegov dosadašnji rad bio objektivan i nepristrasan.

Na osnovu jednog od zaključaka iz Izveštaja, kojim se ocenjuje da su pregovori Beograda i Prištine od ključnog značaja za stabilnost Jugoistočne Evrope, Stefana Miladinović je ukazala učesnicima zasedanja da je dijalog Beograda i Prištine blokiran zbog jednostrane odluke tzv. države Kosovo da uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je suprotno CEFTA sprazumu.

„Ova, jedna u nizu, nerazumnih odluka Prištine, usmerena je protiv pregovora i protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji“, istakla je Miladinović i podsetila da je ova odluka Prištine osuđena od gotovo cele međunarodne zajednice, što potvrđuje i poslednja sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj se razmatrala situacija na Kosovu i Metohiji.

„Republika Srbija i dalje veruje da probleme treba rešavati dijalogom, uz postovanje principa međunarodnog prava, a od međunarodnih subjekata očekujemo da, u svojim kapacitetima, utiču na povlačenje taksi“, rekla je Stefana Miladinović i naglasila da, uz održavanje OEBS-ovog pristupa neutralnosti u pogledu statusa, dijalog Beograda i Prištine zaslužuje pažnju svih struktura OEBS.

Dušica Stojković je u diskusiji rekla da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju i da Beograd ulaže velike napore da se postigne kompromis. Kako je rekla, takse koje je uvela prištinska strana su direktno usmerene protiv nastavka dijaloga. „Sporazum koji bi postigli Srbi i Albanci značajno bi doprineo uspostavljanju trajnog mira na Zapadnom balkanu za duži vremenski period“, zaključila je Stojković.

Narodne poslanice Stefana Miladinović i Dušica Stojković su i ovom prilikom podsetile kolege da Priština, iako je prošlo više od pet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, nije ispoštovala svoje obaveze, među kojima i najvažniju, a to je formiranje zajednice srpskih opština.

Na Komitetu za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja učestvovao je Branimir Jovanović koji je ukazao na uskraćivanje prava na informisanost srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, što ima za posledicu nemogućnost korišćenja srpskih štampanih medija. Specijalni izvestilac OEBS Harlem Dezir je odgovarajući na izlaganje Branimira Jovanovića rekao da se planira poseta Prištini i da će tom prilikom ukazati na ovaj problem.

Narodna poslanica Vesna Marković je učestvovala na sastanku Opšteg komiteta za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu. Teme koje su obrađivane su bile sledeće: dobro upravljanje u oblasti borbe protiv korupcije, pranja novca i finasiranja terorizma.

 

Kategorije: OEBS|Poslanička grupa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.