Најновије

Проф.др Жарко Обрадовић: Чврст став Казахстана по питању подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије Вести

Чланови Посланичке група пријатељства са Казахстаном разговарали су,  у Дому Народне скупштине са делегацијом Казахстана о свеукупним билатералним односима две земље.

Председник Одбора за спољне послове проф.др Жарко Обрадовић поздравио је делегацију Казахстана и том приликом указао на вишедеценијске добре односе двеју земаља, о чему сведоче и узајамне посете високих званичника. Упознао је делегацију са спољнополитичким циљевима Србије истичући да је главни циљ наше државе чланство у ЕУ, добри односи са Репбликом Кином, Русијом и САД, као и решавање питања Косова и Метохије.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Обрадовић је  упознао саговорнике са податком да је  Србија до сада отворила 16 преговарачких поглавља, од којих су два затворена.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Обрадовић је истакао да је Београд испунио све своје обавезе из Бриселског споразума, док с приштинске стране није испуњена ни једна, а посебно она најбитнија која се односи на формирање Заједнице српских општина. Такође,  указао је на кршење Резолуције 1244 СБ УН од стране привремених институција у Приштини формирањем тзв. војске Косова и увођењем противправних такси од 100 одсто на робу која стиже из Србије и БиХ.

Он се захвалио Казахстану на чврстом ставу по питању подршке територијалном интегритету и суверенитету Србије, што говори о томе да Казахстан поштује принципе међународног права и основних начела Уједињених нација.

Гуљзана Карагусова (Gulzhana Karagusova), председница Одбора за буџет и финансије Парламента Републике Казахстан у разговору са члановима ПГП навела је да је њена земља отворена за интезивирање сарадње са Србијом, о чему сведочи и низ потписаних и ратификованих споразума из разних области, међу којима је  Споразум о слободној трговини. Изнела је став да ће Казахстан остати доследан по питању непризнавања тзв. Косова и  да сматра да је дијалог једини исправан пут да се питање Београда и Приштине реши.

У разговору су учествовали и народни посланици Вера Јовановић и Србислав Филиповић који су том приликом указали на пријатељске односе две земље и  оценили да се разменом посета парламентараца могу додатно унапредити међупарламентарни односи и поспешити сарадња у области трговине и економије.

Извор и фото: Скупштина РС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.