Најновије

Учешће народне посланице Стефане Миладиновић на представљању Четвртог периодичног извештаја о примени Конвенције Уједињених нација о елиминисању свих облика дискриминације жена Посланичка група

Народна посланица Стефана Миладиновић учествовала је у делегацији Републике Србије на 72. заседању Комитета за елиминисање дискриминације жена на којем је представљен Четврти периодични извештај о примени Конвенције Уједињених нација о елиминисању свих облика дискриминације жена (ЦЕДАW), које је одржано 28. фебруара 2019. године у Палати нација у Женеви.

Представници Републике Србије су истакли опредељеност државе за поштовање и примену одредби Конвенције. У делегацији су учествовали представници извршне, законодавне и судске власти који су, у складу са својим надлежностима, у интерактивном дијалогу, дали одговор члановима Комитета о стању и предузетим и планираним мерама како би се даље унапредио положај жена у различитим областима јавног и приватног живота. Члановима Комитета је представљена законодавна регулатива која се односи на спречавање насиља над женама, мере које се предузимају у циљу примене ових закона од стране полиције, тужилаштва, центара за социјални рад и других надлежних органа. Указано је на најновије законодавне активности којима ће се извршити даље унапређење Закона о забрани дискриминације и усвајање новог Закона о родној равноправности. Говорило се о мерама које се предузимају у циљу унапређења положаја посебно осетљивих група као што су жене са инвалидитетом, жене на селу и Ромкиње.

Представница Народне скупштине Стефана Миладиновић упознала је чланове Комитета о учешћу жена у политичком и јавном животу, подсетила да је увођењем „квота“ у изборне законе значајно повећано учешће жена на свим законодавним нивоима и осврнула се на позиције жена у Народној скупштини. Истакла је да поред председнице Народне скупштине, жене чине већину и налазе се на месту шефова делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе, Парламентарној скупштини ОЕБС-а и у Парламентарној скупштини Франкофоније, као и да су на позицијама председавајућих у седам скупштинских одбора. Стефана Миладиновић је упознала присутне са законодавним активностима Парламента и чланица Женске парламентарне мреже на унапређењу положаја жена, изнела неке од резултата Женске парламентарне мреже, посебно у процесу усвајања буџета. Указала је на контролну функцију и активности Народне скупштине, њених радих тела и Женске парламентарне мреже, које се односе на примену појединих одредби Конвенције, као и залагање да се равноправно учешће жена у политичком и јавном животу обезбеди на свим нивоима, како у законодавној, тако и извршној власти.

Делегацију Републике Србије предводила је шеф делегације др Сузана Пауновић, в. д. директора Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, а у саставу делегације су били представници Министарства унутрашњих послова, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства правде, Народне скупштине, Скупштине АП Војводине, Републичког јавног тужилаштва, Врховног касационог суда, Канцеларије за Косово и Метохију, Комесаријата за избеглице и миграције и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Извор: Парламент.гов.рс

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.