Интервју Бранка Ружића за Новости: Бојкот Скупштине од опозиције прави пајаце Вести

Бојкот парламента од стране дела опозиције говори о њиховој дезоријентисаности, мањку визије, идеолошким разликама, и безидејности. Не користе директан пренос на РТС да изнесу своје идеје из једног простог разлога – немају их. И онда, као бојкотују рад парламента, али су присутни на конференцијама за штампу у холу, а иду и на путеве по Европи као чланови парламентарних делегација. То ваљда такође сматрају бојкотом. То је тренутни политички фолклор који од њих, из визуре грађана, прави – пајаце.

Овако, у интервјуу за “Новости”, министар државне управе и локалне самоуправе и високи функционер СПС Бранко Ружић коментарише ситуацију у Скупштини, где је пролећно заседање почело без великог дела опозиције у клупама. На питање може ли парламент да се сматра легитимним ако ради без значајног броја опозиционих посланика, Ружић каже:

– Легитимитет се црпи од носилаца суверенитета, односно грађана. Парламент ради на легалан и легитиман начин имајући у виду да је доминантна већинска подршка политици Владе представљена у парламенту.

* Да ли су Србији потребни ванредни избори?

– Редовни избори нас очекују с пролећа 2020. Уколико постоји државни разлог који би био узрок за превремени изборни циклус, у том случају одлука ће бити базирана на интересу грађанки и грађана Србије, државотворности и очувању политичке стабилности.

* Шеф дипломатије Дачић неколико пута је поновио да морамо да постигнемо договор о Косову пре истека мандата Доналда Трампа. Мислите ли да је то могуће?

– Администрација САД је демонстрирала делимичну промену става и одшкринула врата компромису. Проблем је што дух времена једино не разумеју њихова политичка мезимчад из Приштине, и воде антицивилизацијске царинске ратове, усвајају инфантилне платформе и звецкају оружјем. Веома брзо ће се видети да ли је промена приступа Трампове администрације довољно снажна и искрена, по томе да ли ће им деца остати размажена и бахата, или ће постати одговорна.

* Какве су шансе да Приштина укине таксе и врати се за преговарачки сто?

– Подсетио бих и на ЗСО, Трепчу, најновију срамну политичку платформу која је усвојена. Много је наслаганих цигала у зиду који треба да представља баријеру дијалогу од кога лидери у Приштини очигледно беже и забијају главу у песак. Оно што је излаз и што је добро у свему лошем, јесте чињеница да су они чедо САД и да су своју аутономност у политичком деловању могли само да фингирају. Зато је на испиту, пре свега, углед САД и Трампове администрације. Уколико су спремни да их неки бивши шумски разбојници уцењују онда имају велики репутациони ризик у међународној политичкој арени.

* Национални савет Албанаца доделио је признања организаторима нелегалног сепаратистичког референдума у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи 1992. године?

– То говори о мањку мудрости, ускогрудости и ектремистичким подгрејавањима неких идеја које одавно нису реалне. Србија је још тада прогласила тај квазиреферендум правно ништавним. Ово сада је маркетиншки трик и глупа авантура управо на штету грађана Србије албанске националне мањине, и зато овај чин оштро осуђујем. Закони Србије јасно дефинишу шта је делокруг рада националних савета националних мањина. Све је везано за баштињење традиционалних вредности, културе, службену употребу језика и писма и ништа ван тог оквира. Наши мањински закони и права далеко превазилазе стандарде који постоје у већини држава у региону, па и у ЕУ.

* Како гледате на оцене Душана Вујовића да ће Србији требати више од век и по да достигне стандард старих чланица ЕУ?

– Изузетно ценим све што је урадио за Србију као министар, на пољу фискалне консолидације, али не разумем одакле оволико песимистичан став о активностима које и данас спроводимо, а базиране су великим делом и на његовим анализама, аргументима и стручности.

* Повезивањем матичне књиге умрлих са ЈБС направљен је корак ка сређивању бирачког списка. Колико времена ће требати да се “мртве душе” које су одраније у списку избришу и када ћемо имати потпуно сређен бирачки списак?

– Бирачки списак никада није био ажурнији, и сваки напредак га чини још ажурнијим. Помињање “мртвих душа” више је служило за политичка надгорњавања него што је икада суштински могло да наруши регуларност изборних утакмица јер се радило о толико малом броју, а притом се никада није утврдило да је било злоупотреба. То, међутим, не значи да нам није обавеза да ЈБС учинимо ажурним, и на томе и радимо.

Извор и фото: Новости