Intervju Branka Ružića za Novosti: Bojkot Skupštine od opozicije pravi pajace Vesti

Bojkot parlamenta od strane dela opozicije govori o njihovoj dezorijentisanosti, manjku vizije, ideološkim razlikama, i bezidejnosti. Ne koriste direktan prenos na RTS da iznesu svoje ideje iz jednog prostog razloga – nemaju ih. I onda, kao bojkotuju rad parlamenta, ali su prisutni na konferencijama za štampu u holu, a idu i na puteve po Evropi kao članovi parlamentarnih delegacija. To valjda takođe smatraju bojkotom. To je trenutni politički folklor koji od njih, iz vizure građana, pravi – pajace.

Ovako, u intervjuu za “Novosti”, ministar državne uprave i lokalne samouprave i visoki funkcioner SPS Branko Ružić komentariše situaciju u Skupštini, gde je prolećno zasedanje počelo bez velikog dela opozicije u klupama. Na pitanje može li parlament da se smatra legitimnim ako radi bez značajnog broja opozicionih poslanika, Ružić kaže:

– Legitimitet se crpi od nosilaca suvereniteta, odnosno građana. Parlament radi na legalan i legitiman način imajući u vidu da je dominantna većinska podrška politici Vlade predstavljena u parlamentu.

* Da li su Srbiji potrebni vanredni izbori?

– Redovni izbori nas očekuju s proleća 2020. Ukoliko postoji državni razlog koji bi bio uzrok za prevremeni izborni ciklus, u tom slučaju odluka će biti bazirana na interesu građanki i građana Srbije, državotvornosti i očuvanju političke stabilnosti.

* Šef diplomatije Dačić nekoliko puta je ponovio da moramo da postignemo dogovor o Kosovu pre isteka mandata Donalda Trampa. Mislite li da je to moguće?

– Administracija SAD je demonstrirala delimičnu promenu stava i odškrinula vrata kompromisu. Problem je što duh vremena jedino ne razumeju njihova politička mezimčad iz Prištine, i vode anticivilizacijske carinske ratove, usvajaju infantilne platforme i zveckaju oružjem. Veoma brzo će se videti da li je promena pristupa Trampove administracije dovoljno snažna i iskrena, po tome da li će im deca ostati razmažena i bahata, ili će postati odgovorna.

* Kakve su šanse da Priština ukine takse i vrati se za pregovarački sto?

– Podsetio bih i na ZSO, Trepču, najnoviju sramnu političku platformu koja je usvojena. Mnogo je naslaganih cigala u zidu koji treba da predstavlja barijeru dijalogu od koga lideri u Prištini očigledno beže i zabijaju glavu u pesak. Ono što je izlaz i što je dobro u svemu lošem, jeste činjenica da su oni čedo SAD i da su svoju autonomnost u političkom delovanju mogli samo da fingiraju. Zato je na ispitu, pre svega, ugled SAD i Trampove administracije. Ukoliko su spremni da ih neki bivši šumski razbojnici ucenjuju onda imaju veliki reputacioni rizik u međunarodnoj političkoj areni.

* Nacionalni savet Albanaca dodelio je priznanja organizatorima nelegalnog separatističkog referenduma u Bujanovcu, Preševu i Medveđi 1992. godine?

– To govori o manjku mudrosti, uskogrudosti i ektremističkim podgrejavanjima nekih ideja koje odavno nisu realne. Srbija je još tada proglasila taj kvazireferendum pravno ništavnim. Ovo sada je marketinški trik i glupa avantura upravo na štetu građana Srbije albanske nacionalne manjine, i zato ovaj čin oštro osuđujem. Zakoni Srbije jasno definišu šta je delokrug rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Sve je vezano za baštinjenje tradicionalnih vrednosti, kulture, službenu upotrebu jezika i pisma i ništa van tog okvira. Naši manjinski zakoni i prava daleko prevazilaze standarde koji postoje u većini država u regionu, pa i u EU.

* Kako gledate na ocene Dušana Vujovića da će Srbiji trebati više od vek i po da dostigne standard starih članica EU?

– Izuzetno cenim sve što je uradio za Srbiju kao ministar, na polju fiskalne konsolidacije, ali ne razumem odakle ovoliko pesimističan stav o aktivnostima koje i danas sprovodimo, a bazirane su velikim delom i na njegovim analizama, argumentima i stručnosti.

* Povezivanjem matične knjige umrlih sa JBS napravljen je korak ka sređivanju biračkog spiska. Koliko vremena će trebati da se “mrtve duše” koje su odranije u spisku izbrišu i kada ćemo imati potpuno sređen birački spisak?

– Birački spisak nikada nije bio ažurniji, i svaki napredak ga čini još ažurnijim. Pominjanje “mrtvih duša” više je služilo za politička nadgornjavanja nego što je ikada suštinski moglo da naruši regularnost izbornih utakmica jer se radilo o toliko malom broju, a pritom se nikada nije utvrdilo da je bilo zloupotreba. To, međutim, ne znači da nam nije obaveza da JBS učinimo ažurnim, i na tome i radimo.

Izvor i foto: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.