Најновије

Држава треба у 2019. години да обележи важне годишњице везане за утемељиваче наше државе и цркве Стефана Немању и Светог Саву Посланичка група

На првој седници Првог редовног заседања Народне скупштине у 2019. години, Мирјана Драгаш, народна посланица Социјалистичке партије Србије,  поставила је посланичко питање министру културе Владану Вукосављевићу.

Користећи права из члана 287. Пословника Народне скупштине, желим да поставим питање, односно затражим обавештење од министра културе, господина Владана Вукосављевића.

Наиме, у овој 2019. години обележава се неколико веома значајних јубилеја и годишњица везаних за утемељиваче наше државе и цркве Стефана Немању и Светог Саву.

Прецизираћу, ове године навршава се осам стотина година од када је Свети Сава остварио самосталност, односно СПЦ добила своју аутокефалност. Осам стотина година је од када је Свети Сава написао Законоправило, односно Номоканон, правни акт, који се сматра првим Уставом српског народа. Осамсто двадесет је година од када је Свети Сава написао Карејски типик, најстарији оригинално сачувани документ на српском језику, а исто тако ове године је осамсто двадесет година од смрти Стефана Немање. Такође, у овој години се навршава и четиристо двадесет пет година од спаљивања моштију Светог Саве.  

Сви знамо колики је значај Стефана Немање и читаве династије Немањића за развој и просперитет средњовековне српске државе и колико су за нашу историју и културу важна дела Стефана Немање и његовог сина Растка Немањића, односно Светог Саве који био први српски просветитељ, правник, књижевник и дипломата.

Обојица су били и државници и духовници, велики задужбинари, који су не само у тадашњој Србији, већ и широм православног света остављали своје задужбине.

Највећа међу њима и најпознатија је Хиландар, која је представљала, а и данас представља не само свето место ходочашћа, већ и место на којем се чува наше велико покретно и непокретно културно благо од непроцењиве вредности. То су трајни историјски споменици о постојању наше државе и великих историјских личности.

У контексту наше историјске обавезе, али и обавезе према будућим генерацијама да сачувамо корене и темеље наше државе и државности, сматрам да и у овој години и као држава треба да промовишемо улогу и дело Немање и Растка и да обележимо све значајне датуме и јубилеје који се навршавају у овој 2019. години.

У том смислу, желим да питам министра културе – да ли ће и на који начин држава Србија у овој 2019. години обележити ове годишњице и јубилеје посвећене Стефану Немањи, Светом Сави? Да ли се на пример планира и нека централна манифестација попут оне 2013. године када смо током целе године обележавали 1700 година од Миланског едикта значајног за цели хришћански свет, али и за православље, наравно?

За историју, културу и будућност Србије, дела и задужбине Светог Саве и Стефана Немање су свакако непроцењиве, вредне ствари и оне имају непролазну вредност. Немамо право да то икада заборавимо, а ова година, година јубилеја, је такве врсте да би се са њом поносиле и много значајније, веће и моћније земље.

Мислим да те јубилеје треба обележити, треба се присећати, неговати оно што је вредно и што је део нашег идентитета, а без њега просто је немогуће живети, а из њега све произилази. Зато мислим да ове јубилеје треба обележити на значајан начин и посебним манифестацијама.

Хвала.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.