Најновије

Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму на ТВ Пинк: Приштина је убила дијалог Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Приштина својим деловањем убила дијалог и изразио бојазан да би приштинским властима могло да падне на памет да покушају војно да освоје север Косова и Метохије.
– Свих ових година се говорило да је постојала шанса да се постигне компромис, како овај конфликт не би остао, да не кажем замрзут, већ да не би трајао толико да буде сметња даљем развоју Србије и за неке планове које Србија има. Све се мери према томе – навео је Дачић и додао да је свима био интерес да се постигне компромис.

Он је указао да се на свакодневном доноси море одлука у разним међународним организацијама, па се гледа да ли је Косово присутно, како је обележено…и то утиче не само на Србију већ на све земље које су инволвиране у тај процес.

Дачић је рекао да су овакви потези Приштине довели до тога да је потпуно зауставила дијалог, он се не води и он ће бити настављен када буду укинуте таксе.

– То већ доводи у питање и та стратешка опредељена. Нико не каже да постоје рокови, нико не тера да буде сутра, али ту су била и нека очекивања везана за европске изборе. Већ се полако припремају и амерички избори што нас доводи у опасност да се на власт врате оне снаге које су апсолутно против дијалога и залажу се само за признање независности – рекао је Дачић.

Како је додао, без обзира на све ове мере лебди као Дамоклов мач то да Косово у овој једној ери помућеног политичког разума може да падне на памет да покушају да војно освоје оне делове Косова над којима немају контролу, а то је северно Косово.

– То нас уводи у један вртлог са потпуно неизвесним крајем. Зато је то тако велика опасност и ми смо свима редом говорили да су овакви потез Приштине доказ да они не желе дијалог, већ да желе да добију не само цело Косова као независну државу, већ и да припоје неколико општина са југа Србије. Са великим одушевљењем славе и победу у Тузима, што значи да се у пракси остварује концепт те такозване Велике Албаније – рекао је Дачић.

Министар је додао да постоје сада велике сумње ко и зашто све то гура, подсетивши да је 13 земаља повукло признање независности Косова.
Дачић је истакао да је Србија стрпљиво радила на повлачењу признања независности Косова. Додао је да је 13 земаља повукло призање назависности Косова, док они за годину дана нису имали ни једно признање независности.

– Мислим да Немачка, а пре свега Велика Британија храбре Рамуша Храдинаја да не укине таксе, то раде јер им се не свиђа тај предлог, предлог за компромис, а и то што нису на челу тог процеса – навео је Дачић и додао да они предлажу решења која се крећу од тога да треба да признамо Косово у постојећим границама и да се може резговарати о некој врсти широке аутономије за север Косова у оквиру Косова.

Шеф српске дипломатије је указао да су американци имали веома непријатне разговоре са приштинским албанцима.

Он је оценио да никада није изашао ни један документ који је био више против дијалога и компромиса као што је платформа.

– Овим поништавају сам Бриселски споразум и враћају се на период пре тога. Међутим, та платформа за нас нема никакав значај, нити ћемо ишта из те платформе прихватити и реализовати, али то је показатељ колико су против компромисног решења. Међународна заједница пред тим затвара очи – додао је Дачић.

Он је додао да се укидање такси подразумева, а да је главни проблем када ће се формирати Заједница српских општина.

– Говоримо о вештачком проблему, који је наметнут и са захтевоим за форирање ЗСО не можемо да стигнемо на ред. То је био покушај да се створи нека нова политичка реалност на Косову и да фокус буде на томе – истакао је Дачић.

Према његовим речима, позиција Србије се много променила и наша земља је показала да је озбиљан и конструктиван партнер будући да је испунила све што је договорено.

– Ми смо ти који су конструктивни, нисмо чак ни увели неке реципрочне мере у односу на оно што је урадила Приштина. Ми желимо да избегнемо ситуацију да неко има материјала да каже да смо исти као Приштина. Ми желимо договор којим ће бити решена сва питања. Желимо да се јасно фокусира и каже: „Приштина је кривац што нема договора“ и то је оно што највише боли САД. Они су јасно рекли да не могу да дозволе да Приштина буде кривац јер су пуно учинили за њих и они морају да их послушају – нагласио је Дачић.

– На најбољи могући начин смо се борили за националне интересе и никоме не пада на памет да ту сада нешто капитулирамо или да урадимо нешто што би штетило државним интересима, али мислимо да то питање мора да се реши. Ако до 2025. године не нађемо неки договор, тешко ћемо постати чланица ЕУ – приметио је Дачић.

Осврнувши се на акцију Приштине „Челични прстен“, министар спољних послова је поручио да морамо бити свесни шта се све може десити и подвукао да Србија неће дозволити напад на Србе на северу Косова.

– За Србију је важно да буде јединствена и само тако ће одбити све могуће помисли на то да неко физички нападне Србију. Србија неће дозволити нападе на Србе на Косову, посебно на северу јер им је опсесија да овладају тим делом – истакао је Дачић.

Извор и фото: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.