Најновије

Ивица Дачић: Шпанија снажно подржава интегритет Србије Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић захвалио је Шпанији на снажној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, као питању од највећег националног интереса Србије и истакао да наша земља пружа чврсту подршку територијалном интегритету Шпаније.

Србија се, казао је министар, противи покушајима интернационализације каталонског питања.

„Подршка територијалном интегритету је питање од највећег националног интереса за Србију и веома је важно да Шпанија као велика земља чланица ЕУ није признала једнострани акт Приштине“, рекао је Дачић после састанка са министром за спољне послове ЕУ и сарадњу Краљевине Шпаније Јосепом Борелом, на заједничкој прес конференцији.

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија пружа чврсту подршку територијалном интегритету и суверенитету Шпаније, да се противи покушајима интернационализације каталонског питања и да нема контакте са сепаратистима из Каталоније.

Дачић је додао да Србија није дозволила отварање представништва Каталоније, које би имало било какав призвук државности, а који је отворен у Загребу.

Он је истакао да су Србија и Шпанија традиционално пријатељске земље, имају добре односе, сарадњу на свим нивоима, уз тренд унапређења редовних односа.

Дачић је подсетио да је Југославија била једна од ретких земаља која никада није признала Франкову владу и да су, у том смислу, пријатељски односи у последњим деценијама још више учвршћени.

„Пошто сваки дан имамо посете из међународне заједнице, посета из Шпаније представља прави мелем у односу на неке друге личности и теме“, приметио је Дачић.

Министар је указао да би било важно да добре политичке односе прати и унапређење економских односа, где су забележни помаци у протеклом периоду.

Дачић је рекао да је спољнотрговинска размена око пола милијарде евра, односно између 450 и 500 милиона евра.

„Већа је него што је била, али је релативно мала у односу на могућности које се пружају“, рекао је Дачић.

Зато, подвукао је, Србија са нестрпљењем очекује привредни форум у Мадриду који је планиран за другу половину ове године, који би требало искористити за даље унапређење економских односа.

Такође, Дачић је поздравио и одлуку да се уведу редовне авиолиније Београд – Мадрид и Београд – Барселона.

Такође, додао је да су Србија и Шпанија заједно присутне у мултилатералним операцијама, попут оне у Либану, где је 117 припадника Војске Србије у саставу шпанског батаљона, као и да је добра сарадња министарстава одбране и унутрашњих послова две земље.

„Земље смо које имају традиционално добре односе са Шпанијом и наставићемо сарадњу“, закључио је Дачић и додао да ће Србију ускоро посетити шпански краљ Фелипе VI.

„То би било добро имајући у виду наше пријатељске односе“, рекао је министар и подсетио да је претходно у Србији, односно Југославији, био шпански краљ Хуан Карлос 1985. године, док је садашњи краљ, као принц, долазио у Србију пре 10-15 година, када је отворен Институт Сервантес.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.