Најновије

Антић: У рударска истраживања у 2018. уложено 100 милиона евра Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је, поводом обележавања 73. годишњице Рударско геолошког факлтета у Београду, да су у 2018. реализоване инвестиције у истраживања у рударском сектору вредна 100 милиона евра, што је четири пута више него 2014. године.

„Број истражних поља нам се повећао на 140, а експлоатационих поља на 220“, рекао је Антић у обраћању.

Министар је истакао да је су, поређења ради, 2014. године биле планиране инвестиције у истраживања у вредности од 25 милиона евра, као и да је то најбољи показатељ колико се ствари добро одвијају у том сектору.

Каже да су и инвестиције у саму експлоатацију, такође, биле значајне у протеклих неколико година и да су достигле износ већи од милијарду евра, а ове године су планиране на 500 милиона евра.

Антић је поздравио студенте, професоре и бројне госте честитајући има Дан Рударско-геолошког факултета и нагласио да је тај факултет значајна и престижна установа која је одшколовала велики број сјаних генерација.

„Они су оставили печат на рударство у Србији. Факултет без икакве дилеме представља ослонац свих рударских компанија и мислим да присуство готово свих важних и значајних рударских компанија и асоцијација на данашњем јубилеју представља доказ да сте препознати као партнер за будућност. А будућност рударства у Србији је изузетно значајна“.

Антић је поручио да Влада Србије заједно са свим осталим учесницима у рударском бизнису цени улогу тог факултета који даје стручну и кадровску основу за развој рударства и полаже огормна очекивање у рударски сектор.

„Стварамо амбијент који ће без сумње рударство учинити дугорочно атрактивним и у рударству ћемо бележити значајне успехе и резултате“, напоменуо је Антић.

Како је рекао, ниједна од тих компанија које су уложиле у истраживања не би улагале новац да нема добрих резултата и да немају јасну перспектву што се тиче отварања рудника.

Он је подсетио да су на највећем светском сајму рударства у Торонту, на коме је предводио државну делегацију, остварени снажни контакти са рударском јавношћу.

Према листи престижног канадског института  Фрејзер, Србија се налази на четвртом месту по атрактивности инвестиција у области рударства у Европи, додао је министар.

„То треба да искористимо..Природа нам је дала велики потенцијал, ми као држава ћемо обезбедити све потребне светске услове да би инвестирање у Србију било атрактивно, а ви ћете обезбедити најстручнији кадар и имаћемо добре резултате“, рекао је Антић обраћајући се професорима и студентима на факултету.

Он је захавалио студентима Рударско-геолошког факултета што су ову грану препознали као важну, и позвао све оне који размишљају о избору студија да изаберу баш тај факултет.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.