Најновије

Бранко Ружић: Централни регистар становништва је уштеда времена и новца Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је да је успостављање Централног регистра становништва корак ближе модерној, ефикасној и економичној управи.

Скупштина Србије усвојила је Закон о Централном регистру становништва, који ће на једном месту повезати и објединити податаке о грађанима из 13 различитих службених евиденција.

Ружић је истакао да сада следи велики посао око успостављања регистра и обједињавања података и да је почетак примене закона предвиђен за 1. септембар 2020. године.

“Ово је први пут да ће се подаци о грађанима који су од значаја за остваривање њихових права наћи у оквиру једне јединствене, централизоване и поуздане државне базе података која садржи тачне и ажурне податке о становништву, у електронском облику”, рекао је Ружић, а наведено је у саопштењу ресорног министарства.

Централни регистар становништва објединиће податке као што су регистар матичних књига, евиденције о држављанству, о матичним бројевима грађана, евиденције пребивалишта, боравишта и привременог боравка у иностранству, евиденције о личним картама, о путним исправама, Централни регистар обавезног социјалног осигурања, евиденције пореских обвезника, евиденције о странцима.

Ружић је нагласио да је коришћење податка из тог регистра бесплатно, док грађани у поступцима пред органима, приликом остваривања својих права, неће имати трошкове, нити ће своје време трошити на прибављање таквих докумената, већ ће то држава чинити за њих.

“Све ово ће за циљ имати да сваки грађанин буде задовољан услугама различитих институција, што и представља циљ реформе јавне управе – управа која је сервис грађана и привреде”, рекао је министар Ружић и додао да то представља и јефтинији рад за државу, јер ће органи преузимати податке из ове базе без икаквих трошкова.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.