Branko Ružić: Centralni registar stanovništva je ušteda vremena i novca Vesti

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je da je uspostavljanje Centralnog registra stanovništva korak bliže modernoj, efikasnoj i ekonomičnoj upravi.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o Centralnom registru stanovništva, koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatake o građanima iz 13 različitih službenih evidencija.

Ružić je istakao da sada sledi veliki posao oko uspostavljanja registra i objedinjavanja podataka i da je početak primene zakona predviđen za 1. septembar 2020. godine.

„Ovo je prvi put da će se podaci o građanima koji su od značaja za ostvarivanje njihovih prava naći u okviru jedne jedinstvene, centralizovane i pouzdane državne baze podataka koja sadrži tačne i ažurne podatke o stanovništvu, u elektronskom obliku“, rekao je Ružić, a navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Centralni registar stanovništva objediniće podatke kao što su registar matičnih knjiga, evidencije o državljanstvu, o matičnim brojevima građana, evidencije prebivališta, boravišta i privremenog boravka u inostranstvu, evidencije o ličnim kartama, o putnim ispravama, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, evidencije poreskih obveznika, evidencije o strancima.

Ružić je naglasio da je korišćenje podatka iz tog registra besplatno, dok građani u postupcima pred organima, prilikom ostvarivanja svojih prava, neće imati troškove, niti će svoje vreme trošiti na pribavljanje takvih dokumenata, već će to država činiti za njih.

„Sve ovo će za cilj imati da svaki građanin bude zadovoljan uslugama različitih institucija, što i predstavlja cilj reforme javne uprave – uprava koja je servis građana i privrede“, rekao je ministar Ružić i dodao da to predstavlja i jeftiniji rad za državu, jer će organi preuzimati podatke iz ove baze bez ikakvih troškova.

Izvor i foto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.