Најновије

Ружић: За 50 одсто већи фонд за локал, пријавите пројекте Вести

Министарство државне управе и локалне самоуправе упутило је и ове године општинама и градовима јавни позив за пријаву пројеката који ће, у потпуости или делимично,  бити финансирани са укупно 489.365.000 динара из Буџетског фонда за локалне самоуправе.

И ове године смо обезбедили за 50  одсто више средстава за овај фонд из ког се финансира изградња инфраструктуре, увођење е-управе или организацијa културних, туристичких и спортских манифестација од значаја за локалне средине“рекао је министар Бранко Ружић поводом расписивања јавног позива општинама и оценио као веома позитивно и охрабрујуће што се средства у овом фонду из године у годину повећавају.

Министар је истакао и новину у односу на прошлогодишњи конкурс: „Ове године ћемо финансирати и пројекте смањења ризика од климатских промена, елементарних непогода и слично. У протеклој деценији смо се суочили са великим поплавама, земљотресима и научили лекцију о значају превентивеи научили лекцију о значају превентиве. Зато део средстава усмеравамо на превентивно деловање, како би заштитили имовину и локалних самоуправа и грађана“ рекао је министар Ружић и позвао све општине и градове да пријаве пројекте.

Градови и општине могу пријавити четири врсте пројеката (компоненте)

  • Пројекте који унапређују квалитет живота грађана и грађанки и доприносе локалном економском развоју и запошљавању – изградња и реконстуркција комуналне инфраструктуре, школских, предшколских, културних и спортских објеката, као и зграда локалних институција, затим уређење паркова, пијаца, тргова и расвете –555.500 динара
  • Пројекте који доприносе бржем увођењу е-Управе и савремених информационих технологија ради унапређења и модернизација рада локалних управа и бољег пружања услуга грађанима, као и техничких услова за електронско повезивање са државним и другим органима и организацијама – 936.500 динара.
  • Пројекте организацији културних спортских, туристичких и других манифестација које су од посебног значаја за грађане на њеној територији – 936.500 динара
  • Пројекте превентивног деловања на смањењу ризика од климатских промена, као и елементарних и других непогода, а све у циљу заштите имовине локалних самоуправа и грађана – 936.500динара

 Сви пријављени пројекти морају имати сву потребну пројектно-техничку документацију, дозволе и сагласности и остала документа која су наведена у јавном позиву.

Извор: МДУЛС

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.