Најновије

Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Популациона политика брига свих у држави Вести

“Из Србије се годишње у просеку исељава по 16.000 људи, чија је просечна старост 29 година и најавила другачију уписну политику на универзитетима, како би се она ускладила са стварним потребама тржишта рада.

Једна петина исељеника има високо образовање, што доводи до додатног осиромашења у економском, фертилном, радном, интелектуалном и сваком другом погледу“, рекла је министарка за демографију и популациону политику на Универзитету Мегатренд.

Проф. др Ђукић Дејановић се позвала на истраживање по којем је 52 одсто анкетираних изјавило да би остало у земљи када би им се обезбедило запослење у струци.

Исто истраживање, урађено у сарадњи са Министарством за просвету, науку и технолошки развој, показује да једна четвртина младих унапред планира одлазак из земље, независно од околности.

„Овај податак посебно је забрињавајући“, указала је Ђукић Дејановић и поручила да мере Владе Србије зато морају бити окренуте суштинском побољшању услова живота младих људи.

Према њеним речима, међу мере које треба да зауставе одлив мозгова из Србије на првом месту спадају оне које обезбеђују политичку и економску стабилизацију, владавину права, смањење непотизма и корупције.

„Управљање миграцијама младог високообразованог становништва биће у наредном периоду један од приоритетних задатака Владе Србије“, нагласила је Ђукић Дејановић.

Управљање миграцијама, као и пронаталитетна политика су изузетно значајне обавезе државе, али не само државе, него сваког града, општине, месне заједнице, сваке породице и сваког појединца, изјавила је министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Навела је да је популациона политика политика свих у држави и истакла да представници државе и доносиоци одлука треба да створе услове да млади остају у Србији.

„Надам се да ће ово придруживање једних другима данас на Универзитету Мегатренд бити прилика да разменимо идеје о томе колико су миграције реалност и шта млади мисле о миграцијама“, рекла је Ђукић Дејановић новинарима уочи предавања о утицају младих на демографску реалност и мере популационе политике у Србији на Универзитету Мегатренд.

Она је рекла и да знамо да смо стара нација и да су демографски индикатори јако лоши, те да млади виде себе у будућности тамо где мисле да могу квалитетно да живе.

Од младих би, како је рекла, требало у дијалогу и интерактивном односу чути шта они мисле на све ове теме, шта је то што по њима треба да буде учињено, шта они сами могу да учине, а шта очекују од осталих.

У оквиру мера држава је, како је навела, до сада донела Закон о финансијској подршци породици са децом, а урађено је доста на усклађивању рада и родитељства.

„Имамо намеру да на томе тек радимо како би родитељи могли да користе одређене законске бенефите – да раде од куће, да бирају смену у којој ће радити, да вртићи буду брига и послодавца, а не само родитеља и јединица локалне самоуправе“, казала је министарка.

Извор и фото: Танјуг/Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.