Најновије

Дачић: Потписан Споразум о сарадњи у области конзервације и дигитализације Збирке међународних уговора Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и управник Народне библиотеке Србије Ласло Блашковић потписали су Споразум о сарадњи у области конзервације и дигитализације Збирке међународних уговора. Тиме се креће у рестаурацију, конзервацију и дигитализацију билатералних и мултилатералних уговора чији је потписник Србија или њени државноправни претходници, а који се чувају у згради Министарства спољних послова.

Збирка међународних уговора садржи више од 12.000 међународних споразума. Састоји од око 9.500 билатералних и 2.500 мултилатералних споразума, а најстарији међу њима, Уговор о савезу између Србије и Румуније датира из 1868. године. Значајан број међународних уговора датира из друге половине XIX века и говори о уговорној способности модерне Србије, односно новостеченим атрибутима њене суверености и међународноправног субјективитета. Збирка сведочи о почецима и развоју уговорног регулисања односа Србије и Југославије са суседним и европским државама, Русијом, САД, Кином, Индијом и бројним афричким, азијским и јужноамеричким државама. Важан сегмент Збирке чине мировни уговори потписани по завршетку Првог светског рата (Версајски уговор, Сенжерменски уговор, Тријанонски уговор и Нејски уговор), као и уговори о разграничењу са суседним државама са пратећом картографском грађом.

Грађа коју ће обухватити процеси рестаурације, конзервације и дигитализације стара је више десетина година, израђена је на свечаном папиру са оригиналним потписима и воштаним печатима краљева Петра, Александра и Петра II Карађорђевића, чланова тадашњих српских и југословенских влада (Николе Пашића, Милана Стојадиновића, Драгише Цветковића, Слободана Јовановића и других), председника Јосипа Броза Тита и МИП Коче Поповића, као и највиших званичника страних држава, конзервираће се и заштитити за наредне деценије, а путем дигиталне копије и микрофилмовања обезбедиће се њено трајно чување.

Као партнер Министарства спољних послова, Народна библиотека Србије и њени стручњаци из лабораторије за рестаурацију и конзервацију ће наредних месеци обављати послове заштите наведене грађе, а по завршетку прве фазе радова планира се изложба о међународним уговорима, где би по први пут стручној и широј јавности била представљена ова драгоцена грађа.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.