Dačić: Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti konzervacije i digitalizacije Zbirke međunarodnih ugovora Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti konzervacije i digitalizacije Zbirke međunarodnih ugovora. Time se kreće u restauraciju, konzervaciju i digitalizaciju bilateralnih i multilateralnih ugovora čiji je potpisnik Srbija ili njeni državnopravni prethodnici, a koji se čuvaju u zgradi Ministarstva spoljnih poslova.

Zbirka međunarodnih ugovora sadrži više od 12.000 međunarodnih sporazuma. Sastoji od oko 9.500 bilateralnih i 2.500 multilateralnih sporazuma, a najstariji među njima, Ugovor o savezu između Srbije i Rumunije datira iz 1868. godine. Značajan broj međunarodnih ugovora datira iz druge polovine XIX veka i govori o ugovornoj sposobnosti moderne Srbije, odnosno novostečenim atributima njene suverenosti i međunarodnopravnog subjektiviteta. Zbirka svedoči o počecima i razvoju ugovornog regulisanja odnosa Srbije i Jugoslavije sa susednim i evropskim državama, Rusijom, SAD, Kinom, Indijom i brojnim afričkim, azijskim i južnoameričkim državama. Važan segment Zbirke čine mirovni ugovori potpisani po završetku Prvog svetskog rata (Versajski ugovor, Senžermenski ugovor, Trijanonski ugovor i Nejski ugovor), kao i ugovori o razgraničenju sa susednim državama sa pratećom kartografskom građom.

Građa koju će obuhvatiti procesi restauracije, konzervacije i digitalizacije stara je više desetina godina, izrađena je na svečanom papiru sa originalnim potpisima i voštanim pečatima kraljeva Petra, Aleksandra i Petra II Karađorđevića, članova tadašnjih srpskih i jugoslovenskih vlada (Nikole Pašića, Milana Stojadinovića, Dragiše Cvetkovića, Slobodana Jovanovića i drugih), predsednika Josipa Broza Tita i MIP Koče Popovića, kao i najviših zvaničnika stranih država, konzerviraće se i zaštititi za naredne decenije, a putem digitalne kopije i mikrofilmovanja obezbediće se njeno trajno čuvanje.

Kao partner Ministarstva spoljnih poslova, Narodna biblioteka Srbije i njeni stručnjaci iz laboratorije za restauraciju i konzervaciju će narednih meseci obavljati poslove zaštite navedene građe, a po završetku prve faze radova planira se izložba o međunarodnim ugovorima, gde bi po prvi put stručnoj i široj javnosti bila predstavljena ova dragocena građa.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.