Најновије

Гостовање Ивице Дачића у Јутарњем програму на ТВ Пинк: Западне амабасаде и ЕУ нису реаговале на насиље, очигледно је да постоје двоструки стандарди Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић је, гостујући у Јутарњем програму на ТВ Пинк истакао да је изостала реакција западних амбасада и Евроспке уније на насилно понашање дела опозције у Београду, оценивши истовремено да је држава обавила свој посао и да је ово велики пораз за оне који су организовали насилне демонстрације.

– Питао сам и председника Вучића и моје људе у Министарству спољних послова, и код њега се нико није јављао од западних амбасадора ових неколико дана. У условима када је дошло до насилног упада у државну телевизију, када је председништво Србије било блокирано, када се претило председнику Србије, нико ни телефонски позив није упутио ни кабинету председника и Министарству спољних послова не да осуди, него бар да пита шта се то дешава – рекао је Дачић.

Како је додао, очигледно је да постоје двоструки стандарди и очиглено је да они немају потребе да зову, јер ови који то раде имају одређену врсту њихове подршке.

– Замислите када би неко упао у државну телевизију у некој другој земљи. Немогуће је да до сада нема никаквих реакција од стране западних амабасада и ЕУ. То мора да наиђе на једну осуду са наше стране и да схватимо дубину ових проблема – рекао је Дачић.

Он је додао да није никада видео мање, а агресивније скупове.  

– То је последица тога што их мало има. Организатори скупова увек позивају на то да нема насиља, да не дође до инцидената када је велики број људи у питању. Међутим, у недостатку успеха са те политичке стране протести се радикализују –додао је Дачић.

Он је истакао да опозиција нема политичке захтеве, већ је реч о насилном покушају премене власти, имајући у виду да они траже само оставку  председеника Србије, који је добио два милиона гласова на изборима.

– Држава је одрадила свој део посла. Ово је велики пораз за оне који су организовали насилне демонстрације. Не знам какав су циљ имали, али сасвим је јасно да га нису постигли – рекао је Дачић и додао да су они сами уништили протесте и да је све ово једна обична фарса.

Дачић се осврнуо и на то каква је слика послата у свет из Београда.

– На дан када је требало послати једну другачију поруку, поруку јединствене осуде злочина над Србима који су се десили пре тачно 15 година на Косову и Метохији, у свет је отишла слика да у Београду постоји политичка нестабилност, криза, неки сукоби, инцииденти и провокације. Тиме је нанета велика штета Србији – навео је Дачић.

Према његовим речима, све оно што није добро у Србији и није добро за Србију радоваће оне који нису наши пријатељи или су нам непријатељи.

– У условима када се Србија искристалисала као фактор стабилости који испуњава договорено, када је питање Косова је враћено на дневни ред… свако ко то не воли радоваће се ако постоји нека криза и нестабилност – додао је министар.

Дачић је истакао да је то уствари једна лажна, погрешна слика.

– Разумео бих да су то били масовни протести, па да је дошло до прекомерне употребе силе од стране полиције, овде се дешавало потпуно супротно – навео је Дачић и додао да су демонстранти показали огромну мржњу према председнику, претећи му да неће изаћи из председништва.

Извор и фото: ТВ Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.