Gostovanje Ivice Dačića u Jutarnjem programu na TV Pink: Zapadne amabasade i EU nisu reagovale na nasilje, očigledno je da postoje dvostruki standardi Vesti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je, gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink istakao da je izostala reakcija zapadnih ambasada i Evrospke unije na nasilno ponašanje dela opozcije u Beogradu, ocenivši istovremeno da je država obavila svoj posao i da je ovo veliki poraz za one koji su organizovali nasilne demonstracije.

– Pitao sam i predsednika Vučića i moje ljude u Ministarstvu spoljnih poslova, i kod njega se niko nije javljao od zapadnih ambasadora ovih nekoliko dana. U uslovima kada je došlo do nasilnog upada u državnu televiziju, kada je predsedništvo Srbije bilo blokirano, kada se pretilo predsedniku Srbije, niko ni telefonski poziv nije uputio ni kabinetu predsednika i Ministarstvu spoljnih poslova ne da osudi, nego bar da pita šta se to dešava – rekao je Dačić.

Kako je dodao, očigledno je da postoje dvostruki standardi i očigleno je da oni nemaju potrebe da zovu, jer ovi koji to rade imaju određenu vrstu njihove podrške.

– Zamislite kada bi neko upao u državnu televiziju u nekoj drugoj zemlji. Nemoguće je da do sada nema nikakvih reakcija od strane zapadnih amabasada i EU. To mora da naiđe na jednu osudu sa naše strane i da shvatimo dubinu ovih problema – rekao je Dačić.

On je dodao da nije nikada video manje, a agresivnije skupove.  

– To je posledica toga što ih malo ima. Organizatori skupova uvek pozivaju na to da nema nasilja, da ne dođe do incidenata kada je veliki broj ljudi u pitanju. Međutim, u nedostatku uspeha sa te političke strane protesti se radikalizuju –dodao je Dačić.

On je istakao da opozicija nema političke zahteve, već je reč o nasilnom pokušaju premene vlasti, imajući u vidu da oni traže samo ostavku  predsedenika Srbije, koji je dobio dva miliona glasova na izborima.

– Država je odradila svoj deo posla. Ovo je veliki poraz za one koji su organizovali nasilne demonstracije. Ne znam kakav su cilj imali, ali sasvim je jasno da ga nisu postigli – rekao je Dačić i dodao da su oni sami uništili proteste i da je sve ovo jedna obična farsa.

Dačić se osvrnuo i na to kakva je slika poslata u svet iz Beograda.

– Na dan kada je trebalo poslati jednu drugačiju poruku, poruku jedinstvene osude zločina nad Srbima koji su se desili pre tačno 15 godina na Kosovu i Metohiji, u svet je otišla slika da u Beogradu postoji politička nestabilnost, kriza, neki sukobi, inciidenti i provokacije. Time je naneta velika šteta Srbiji – naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, sve ono što nije dobro u Srbiji i nije dobro za Srbiju radovaće one koji nisu naši prijatelji ili su nam neprijatelji.

– U uslovima kada se Srbija iskristalisala kao faktor stabilosti koji ispunjava dogovoreno, kada je pitanje Kosova je vraćeno na dnevni red… svako ko to ne voli radovaće se ako postoji neka kriza i nestabilnost – dodao je ministar.

Dačić je istakao da je to ustvari jedna lažna, pogrešna slika.

– Razumeo bih da su to bili masovni protesti, pa da je došlo do prekomerne upotrebe sile od strane policije, ovde se dešavalo potpuno suprotno – naveo je Dačić i dodao da su demonstranti pokazali ogromnu mržnju prema predsedniku, preteći mu da neće izaći iz predsedništva.

Izvor i foto: TV Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.