Најновије

Гостовање Николе Шаиновића на ТВ Хепи у емисији ”Добро јутро Србијо”: Американци ОВК обећали независну државу Вести

Гост емисије “Добро јутро Србијо” је високи функционер СПС-а, Никола Шаиновић, који је са нама разговарао о најактуелнијим политичким темама.

Да ли вас је изненадила пресуда на доживотну робију Радована Караџића?

Није ме изненадила. Људи добронамерно мисле добро, а Хашки трибунал функционише тако као што функционише. Пред сам крај даје “гас на лер”, односно, нема нових чињеница, а он повећава казне. Сам каже да нема нових чињеница, то је само корак даље у оштрију политизацију судских пресуда, удаљавање од међународног разумевања и на жалост, тај процес још увек није готов.

Да ли ће догађаји у Србији, Косову, статус РС утицати на слабљење српске преговарачке позиције?

Мислим да неће, ово све је већ виђено, нема ничег новог. Чињеница је да ова пресуда није донела никакву нову квалификацију.  Ово неће донети ништа добро, као и све друго, потиснуће се. Желим да подсетим, српски народ није колективно оптужен од стране Хашког трибунала, само појединци. Ми не треба да драматизујемо више него што јесте драматично. Не треба да пребацујемо на нас терет оног што покупавају они који нам не желе добро. Ми који носимо терет Хага, морамо лично да га носимо.

Зашто је Србија бомбардована?

– Ја сам видео да се процес креће ка бомбардовању од лета 1998. од разговора Холбрука са оним брадатим припадником ОВК. До тада трају преговарачки напори да се ситуација смири. Већ је било договорено које зграде на универзитету да се држе на албанском језику. У сред тога, американци мењају страсну на албанску.

– Знате како је са Американцима, када им одговара они се са нечим сложе, не остављају писане трагове. Он је на састанку у Женеви ОВК обећао независну државу, коју ће добити ОВК. Значи они су добили независност од аАмерике. Зато нема преговора, што би они разговарали када су им Американци обећали државу.

Извор: ТВ Хепи

Категорије: Вести|Руководство