Триван са амбасадором Велике Британије Денисом Кифом Вести

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се са амбасадором Велике Британије у Србији Денисом Кифом, са којим је разговарао о најзначајнијим питањима заштите животне средине у Србији и региону, и могућностима сарадње две земље у овој области.

У међусобном разговору размењена су мишљења о приоритетима у области заштите животне средине, а посебна пажња посвећена је плановима Србије када је у питању унапређење квалитета ваздуха, смањење коришћења пластике и пластичне амбалаже и развијање система прераде отпадних вода.

Министар Триван указао је да високо цени посвећеност Велике Британије заштити животне средине и резултате које је достигла, и изразио заинтересованост за нови замах сарадње две земље у овој области. Наглашавајући пуну отвореност Министарства, посебно је истакао значај усвајања и достизања научних и практичних знања и искустава развијених земаља као што је Велика Британија и успостављање савремених технологија, који су неопходни Србији како би досегла зацртане циљеве у овој области.

Како је рекао Триван, у земљама у региону екологија је област без хипотека, кроз чији развој и унапређење се имплантирају мир и сарадња. Проблеми су слични, а ангажовање међународних организација, напр. УНЕП-а и подршка европских фондова пројектима као што је побољшање квалитета ваздуха гашењем индивидуалних котларница, донеће конкретне резултате у побољшању стања животне средине у овом делу Европе, закључио је.

Амбасадор Киф изразио је заинтересованост Велике Британије да, на основу своје у глобалним оквирима значајне улоге у заштити животне средине и промењених приоритета, буде присутнија на Балкану када је у питању заштита животне средине и укључивањем и улагањем у еколошке пројекте подржи напоре Србије и околних земаља да достигну европске и светске еколошке стандарде.

Договорена размена стручних делегација из области заштите животне средине биће један од корака који предстоје у развијању будуће сарадње две земље, а на добробит квалитетнијег и здравијег живота грађана Србије и региона.

Извор: Министарство заштите животне средине

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.