Dačić: „Srbija posvećuje veliku pažnju odnosima sa zemljama Latinske Amerike“ Vesti

„Srbija posvećuje veliku pažnju odnosima sa zemljama Latinske Amerike. Imajući u vidu da se među njima nalazi veliki broj zemalja koje su tradicionalno prijateljske i koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, neophodno je da negujemo dobre odnose sa njima. Mi učestvujemo na svim događajima i međunarodnim konferencijama koje se u tom zemljama organizuju.

Sada završavam posetu Argentini koja je bila domaćin Konferencije Ujedinjenih nacija o saradnji Jug-Jug.
Za mene je bilo bitno učešće na ovom skupu i zbog kontakata sa brojnim ministrima spoljnih poslova i predsednicima država koji su učestvovali na Konferenciji.

Veoma dobre razgovore imao sam argentinskim zvaničnicima. Argentina jeste i ostaje naš prijatelj, i nastaviće da podržava Srbiju. Očekujemo dalji razvoj naše saradnje, a očekujemo i uzvratnu posetu ministra spoljnih poslova Argentine Srbiji.
Tokom boravka imao sam priliku da posetim „Trg Republike Srbije“ koji sam otvorio prošle godine u Buenos Airesu, a ponovo sam proglašen počasnim gostom Buenos Airesa, što je veliko priznanje za Republiku Srbiju.

Juče sam bio u poseti Urugvaju gde sam imao izvanredan razgovor sa ministrom spoljnih poslova te zemlje. Takođe, Urugvaj je veliki prijatelj Srbije i nastaviće da nas podržavaju.

Sutra odlazim u posetu Paragvaju. Paragvaj je zemlja koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je na poslednjem glasanju u Interpolu glasala za prijem Kosova. Mislim da je veoma važno da sa njima imamo ozbiljan razgovor i razjasnimo celu situaciju. Nama je jasno rečeno da je bilo reči o pritiscima SAD-a, Nemačke i drugih zemalja. Imajući u vidu naše tradicionalno dobre odnose, nadam se da njihov stav neće biti promenjen, da neće menjati svoju poziciju o Kosovu i Metohiji.

Srbija je mnogo više prisutna u ovom regionu nego ranije i to nam daje jednu stabilnu poziciju na međunarodnoj političkoj sceni“, izjavio je šef srpske diplomatije završavajući svoj boravak u Buenos Airesu.

Izvor: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.