Гостовање Николе Шаиновића на ТВ Пинк: Споразум у Рамбујеу је био формалност Вести

Мировна конференција у Рамбујеу унапред је била осуђена на пропаст, јер је Холбрук пре тога у Женеви обећао ОВК независну државу, рекао је за ТВ Пинк бивши потпредседник Владе СР Југославије и премијер Србије који је био члан српског преговарачког тима у Рамбујеу Никола Шаиновић.

Шаиновић је подсетио да је 1997. године била Критска конференција без присуства страних сила и како наглашава то је личило на један пут ка миру.

После тога, дошло је до споразума Слободана Милошевића и Ибрахима Ругове око образовања, где је требало у оквиру Универзитета да се одржавају на албанском предавања и очекивали смо да настава почне 1998. године у октобру, а паралелно са тим тече наша понуда самоуправе на Косову, прича Шаиновић.

-Наша понуда имала је важан елемент у коју је укључен и ОЕБС. Међутим ОВК је имала састанак са Холбруком у Женеви где им је обећано да ће 7. или 8. јула добити независну државу, када су добили то обећање, од тада неће више да преговарају – истиче Шаиновић додајући да је Холбрук тада обећао да ће притиснути Милошевића да промени за три године Устав.
-Зато је Рамбује био формалан, јер опредељење је направљено претходно са ОВК – истакао је он.

Што се тиче медија, Шаиновић каже да има лично искуство са медијском презентацијом свега што је било.

-Открили смо масовну гробницу у близини Харадинајевог имања и ја сам позвао све медије, очекивао сам да ће доћи и ББЦ и ЦНН, нико се није појавио, а када сам сутрадан срео новинара ББЦ-ија и питао га где су били јуче, он је рекао да се ‘јуче ништа није догодило’ – испричао је Шаиновић.

Такође, како наглашава, од 1991-године наша земља има претњу војном интервенцијом ако интервенише војно.

-Зато се стално уздржавамо, јер нам следи интервенција. Ми имамо ризичну позицију, све структуре за тај рат су постојале – закључио је он.

Извор: ТВ Пинк

Категорије: Вести|Руководство