Saopštenje SPS-a povodom izjave Vuka Draškovića da je bombardovanje SR Jugoslavije moglo biti izbegnuto Vesti

„Jedino gore od laži je poluistina“

Socijalistička partija Srbije oseća dužnost i obavezu da reaguje povodom sporne izjave Vuka Draškovića date na 20. godišnjicu NATO agresije u kojoj se citira deo sporazuma iz Rambujea i to baš onaj deo sporazuma koji funkcioneru SPO-a odgovara.

Sporazum iz Rambujea se mora čitati kao celina i on je podrazumevao da se suverenitet države Srbije, tadašnje Jugoslavije, preda grupi država NATO pakta, koje bi sa svojim vojnim trupama ušle na celu teritoriju zemlje i kontrolisale Kosovo. Ta prva faza je bila predviđena da traje tri godine, a u tom vremenskom periodu bi funkcionisala bez suvereniteta međunarodno priznate države Jugoslavije. Nakon te faze na Kosovu bi bio sproveden referendum, koji bi vodio do nezavisnosti južne srpske pokrajne. Odnosno jednim potpisom bismo prihvatili i okupaciju i nezavisnost Kosova.

Odbrana zemlje je vođena sve dok te kritične garancije suvereniteta nisu dobijene rezolucijom 1244. Rezolucija 1244, za razliku od sporazuma koji je tadašnjoj Jugoslaviji nuđen u Rambujeu sadrži osnovne elemente suvereniteta. Uspeh tadašnje Jugoslavije i njenog rukovodstva je u tome što je problem vraćen u SB UN i što je rezolucija 1244 jedini garant suvereniteta koji naša zemlja ima prethodnih 20 godina.

 

Služba za informisanje  GO SPS

Kategorije: Vesti|Saopštenja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.