Гостовање Бранка Ружића у Дневнику на РТС: Јединствени бирачки списак никада није био ажурнији Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић наводи за РТС да бирачки списак никада није био ажурнији и да се у року од 24 сата врше промене у бирачком списку у случају смрти, развода брака, венчања, промене презимена.

Бранко Ружић је гостујући у Дневнику РТС-а навео да референти који ажурирају Јединствени бирачки списак на дневном нивоу добијају информацију која лица су тог дана уписана у Матичну књигу умрлих и одмах по службеној дужности се, како каже, доносе решења о брисању тих лица из Јединственог бирачког списка“.

Додаје и да је са Јединственим бирачким списком повезана и Матична књига венчаних што значи да ће у случају да дође до промене презимена чином венчања или развода, исти податак аутоматски бити ажуриран и у Јединственом бирачком списку.

„Захваљујући матичарима који су пребацивали све податке из матичних књига у електронски облик успели смо да након тога увежемо матичну књигу умрлих и матичну књигу венчаних са јединственим бирачким списком, што доводи до тога да се практично у временском року од 24 сата констатују те промене нпр ако дође до развода брака, венчања, промене презимена, или смртног исхода то се аутоматски ажурира. Тако да ће бирачи списак бити много брже ажуриран него што је то било до сада“, наводи Ружић.

Додаје да ће бирачки списак кореспондирати са потребама демократског процеса у изборном циклусу кад год да он уследи.

Додаје да ће одлука о евентуалним превременим изборима бити донета на бази државотворне оријентације.

„Одлука о евентуалним превременим изборима ће бити донета на бази једне  државотворне оријентације, на један одговоран начин од стране, пре свега председника најаче политичке опције у Србији господина Вучића, наравно у договору са Социјалистичком партијом Србије. Али, каква год одлука да буде, Социјалистичка партија Србије је увек спремна за изборе“, навео је министар.

Говорећи о Централном регистру становништва наводи да ће регистар објединити све податке из 13 службених евиденција које се тренутно налазе у шест различитих органа.

„Подаци о грађанима који су од значаја за остваривање њихових права наћи ће се у оквиру једне јединствене, централизоване и поуздане државне базе података, која садржи тачне и ажурне податке о становништву Србије у електронском облику. Циљ је да грађанима олакшамо пословање са управом и да своје послове обављају на брз, јасан и ефикасан начин“, рекао је Ружић.

Успостављање оваквог регистра је, како је додао, још један корак ближе модерној, ефикасној и економичној управи.

Наводи да су се подаци који се односе на становништво у Србији до сада налазили у више различитих база података, које се воде на различите начине, али да сада грађани више неће морати да иду од шалтера до шалтера и прикупљају своја документа да би завршили поступак, већ ће то један орган моћи да учини за њих, тако што ће приступити Централном регистру становништва.

Додаје да ће са применом почети 1. септембра 2020. године.

Извор: РТС

фото: Архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.