Најновије

Проф. др Снежана Богосављевић Бошковић на заседању Интерпарламентарне уније у Дохи Посланичка група

У Дохи од 6. до 10. априла одржава се 140. заседање  Интерпарламентарне уније (ИПУ). На овом заседању учествују представници парламената из 160 земаља света.

ИПУ најстарија је међународна парламентарна организација. Основана је 1889. год и ове године бележи 130- ту у годишњицу рада. Ова организација највећи је форум парламентараца у ком се води дијалог о миру и сарадњи међу народима, негује и унапређује концепт представничке демократије, успостављање контаката, сарадње и размену искустава међу парламентима и парламентарцима, разматра питања од међународног значаја, одбрану и промцију људских права.

Пленарна заседања одржвају се два пута годишње, као пролећно и јесење заседање.

За Србију изузетно је важно то што ће се наредно заседање одржати од 13. до 17. октобра у Београду. Биће то  јесење заседање у јубиларној 130.ој години постојања ИПУ.

Очекује се да ће у Београду на 141. заседању IPU  учествовати представници више од 160 земаља света. Према броју земаља учесника биће ово највећи међународни скуп који ће бити организован после Самита нестврстаних. Подсећања ради, Самит несврстаних одржан је у Београду 1961., а учествовали су представници 25 земаља, као и представници 3 земље посматрача.

Због свега, реално је очекивати да у октобру ове године Београд и Србија буду, у малом, центар света. Све ово за нас значи велику част и поверење које нам се указује, јер је истом претходила позитивна одлука Генералне скупштине ИПУ  из октобра прошле године.

У Дохи главна тема заседања су образовање и наука као кључне сегменти за успостављање и очување мира и безбедности у свету. О овим темама се разговара и у контексту борбе против климатских промена, са циљем заштите животне средине и очувања планете земље, зарад добробити свих људи света и будућих генерација.

Циљ ИПУ је да образовање прати брз развој науке и технологије и да буде доступно свим људима јер оно је основно људско право. Истакнуто је да је образовање посебно важно јер је оно основ економског и друштвеног развоја и напретка националних економија, добре срадње и мира и безбедности  у свету.

У фокусу расправе на овом заседању ИПУ је и образовање у борби против сајбер криминала, за заштиту интелектуалне својине и података о личности.

Крајњи циљ генералне дебате је и да се скрене пажња да национални парламенти треба да, у складу са свим наведеним, раде на доношењу релевантних закона из области образовања и науке, као и да учествују у  промоцији примене истих.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.