Најновије

Гостовање Горана Тривана у емисији “Седмица“ Радио Београда: Комисија за осиромашени уранијум за неколико дана Вести

Министар за заштиту животне средине Горан Триван каже да ће комисија која треба да испита последице бомбардовања Србије 1999. осиромашеним уранијумом почети да ради за неколико дана. Триван упозорава да минихидроелектране уништавају животну средину.

Горан Триван сматра да су последице гађања осиромашеним уранијумом током НАТО бомбардовања 1999. године, несумњиве.

„Последица ће бити сигурно, само је питање где и колико. Комисија се неће бавити само тиме, већ и последицама бомбардовања петрохемијских постројења. Тврдим да су штете ту епске“, истакао је Триван.

„Кад смо прескочили опструкције, кашњења, остало је још да се комисији која треба да испита последице бомбардовања Србије 1999. године нађе простор за рад и почеће са радом за неколико дана“, рекао је Триван у емисији „Седмица“ Радио Београда.

Критикама „зашто комисија“, одговарам питањем „а зашто да не“, рекао је Триван и објаснио да се мора знати чињенично стање да би се могло видети шта даље треба да се предузме за животну средину и здравље људи.

Како је нагласио, прерада отпадних вода је приоритет Министарства заштите животне средине.

„Одлучили смо се за више мањих система за пречишћавање, биће их 350, који ће нас коштати пет милијарди евра“, изјавио је ресорни министар Горан Триван.

Триван је, за Радио Београд оценио да су минихидроелектране девастирајуће за животну средину, без обзира на то „ко стоји иза њих“.

„То је мој став откад су се појавиле, 2017. године. Морамо да се приведемо намени, воду морамо да сачувамо. Та прича о обновљивим изворима енергије је неприхватљива, корист је два одсто, а штета огромна“, указао је министар.

„Минихидроелектране су хорор“, оценио је Горан Триван и додао да ресорно министарство већ води разговоре са власницима и траже заједнички језик. „Нисам ни за то да минихидроелектране раде на заштићеним добрима“, додао је Триван.

Триван очекује да ће Влада до краја године усвојити преговарачку позицију за отварање поглавља 27.

„Сугестије које је послао Брисел надораду су козметичке“, каже Триван и најављује да ће их министарство поправити до краја јуна.

„После смо на терену политике и ту нема нервозе. Суштински, ми смо спремни“, рекао је Триван.

Триван каже је задовољан сарадњом са министром финансија.

„Буџет је такав какав је. Нама је одобрен кредит од 200 милиона евра који ће бити искоришћен за пројектно-техничку документацију и значиће помоћ за десетину општина и локалних самоуправа у Србији“, рекао је Триван.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.