Најновије

Ружић: За подршку неразвијеним општинама у Србији 30 милиона евра Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је уговор потписан између Владе Србије и Европске инвестиционе банке, који предвиђа финансијску подршку неразвијеним локалним самоуправама, веома значајан за градове и општине, јер ће подстаћи њихов развој и допринети бољим услугама за грађане.

Влада Србије, ЕИБ и Мисија Програма УН за развој (УНДП) покренули су програм „Партнерство за програм локалног развоја“, чија је укупна вредност 30 милиона евра, а циљ је подизање инфраструктурног капацитета јединица локалних самоуправа, стандарда и квалитета живота грађана, као и подршке локалном економском развоју.

“На општинама је велики посао, а и велики притисак да испоруче квалитетне услуге јер су оне прве на удару захтева наших грађана, а опет и највећи терет да примене законе. Закони који се доносе у последњих неколико година предвидели су корените промене у поступању једне општине, односно града“, рекао је министар Ружић.

Како је објаснио, искуство које Министарство државне управе и локалне самоуправе има из Фонда за локал, који је прошле године износио 320 милиона динара, а ове године пола милијарде динара, показало је да су пријављени пројекти локала и до седам пута били већи о од вредности програма.

„Пре годину и по дана започели смо разговоре са Европском инвестиционом банком, уз подршку Мисије УНДП- а у Србији како бисмо сагледали могућности подршке конкретним пројектима на локалу“, истакао је Ружић.

Имајући у виду још увек велике разлике између општина и градова, неуједначености праксе општинског рада, Ружић је рекао да ће највећу подршку овог Програма добити општине из треће и четврте групе развијености, посебно оне које су се суочавале са мигрантском кризом, то јест поплавама или неким природним катастрофама.

Он је оценио и да ће развој локалне инфраструктуре олакшати свим грађанима и помоћи општинама у функционисању, као и младима да се одлуче да остану да живе у својим местима.

Ружић је захвалио на подршци Европској инвестиционој банци и Мисији УНДП у Србији.

Уговор о кредиту од 22 милиона евра кредита,  потписали су министар финансија Србије Синиша Мали и шеф дивизије Евопске инвестиционе банке (ЕИБ) за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матео Ривелини, уз присуство министра Ружића, шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција и тим лидера за партнерства и нове донаторе УНДП-а Ивана Зверхановског.

Остатак од 25 одсто потребних средстава биће обезбеђен из буџета Републике Србије, донаторских средства, средстава УНДП и средстава ЈЛС, за које је предвиђено учешће од  најмање 15 одсто укупне вредности појединачног пројекта.

Извор: МДУЛС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.