Ružić: Za podršku nerazvijenim opštinama u Srbiji 30 miliona evra Vesti

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je ugovor potpisan između Vlade Srbije i Evropske investicione banke, koji predviđa finansijsku podršku nerazvijenim lokalnim samoupravama, veoma značajan za gradove i opštine, jer će podstaći njihov razvoj i doprineti boljim uslugama za građane.

Vlada Srbije, EIB i Misija Programa UN za razvoj (UNDP) pokrenuli su program „Partnerstvo za program lokalnog razvoja“, čija je ukupna vrednost 30 miliona evra, a cilj je podizanje infrastrukturnog kapaciteta jedinica lokalnih samouprava, standarda i kvaliteta života građana, kao i podrške lokalnom ekonomskom razvoju.

“Na opštinama je veliki posao, a i veliki pritisak da isporuče kvalitetne usluge jer su one prve na udaru zahteva naših građana, a opet i najveći teret da primene zakone. Zakoni koji se donose u poslednjih nekoliko godina predvideli su korenite promene u postupanju jedne opštine, odnosno grada“, rekao je ministar Ružić.

Kako je objasnio, iskustvo koje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ima iz Fonda za lokal, koji je prošle godine iznosio 320 miliona dinara, a ove godine pola milijarde dinara, pokazalo je da su prijavljeni projekti lokala i do sedam puta bili veći o od vrednosti programa.

„Pre godinu i po dana započeli smo razgovore sa Evropskom investicionom bankom, uz podršku Misije UNDP- a u Srbiji kako bismo sagledali mogućnosti podrške konkretnim projektima na lokalu“, istakao je Ružić.

Imajući u vidu još uvek velike razlike između opština i gradova, neujednačenosti prakse opštinskog rada, Ružić je rekao da će najveću podršku ovog Programa dobiti opštine iz treće i četvrte grupe razvijenosti, posebno one koje su se suočavale sa migrantskom krizom, to jest poplavama ili nekim prirodnim katastrofama.

On je ocenio i da će razvoj lokalne infrastrukture olakšati svim građanima i pomoći opštinama u funkcionisanju, kao i mladima da se odluče da ostanu da žive u svojim mestima.

Ružić je zahvalio na podršci Evropskoj investicionoj banci i Misiji UNDP u Srbiji.

Ugovor o kreditu od 22 miliona evra kredita,  potpisali su ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef divizije Evopske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini, uz prisustvo ministra Ružića, šefa Delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i tim lidera za partnerstva i nove donatore UNDP-a Ivana Zverhanovskog.

Ostatak od 25 odsto potrebnih sredstava biće obezbeđen iz budžeta Republike Srbije, donatorskih sredstva, sredstava UNDP i sredstava JLS, za koje je predviđeno učešće od  najmanje 15 odsto ukupne vrednosti pojedinačnog projekta.

Izvor: MDULS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.