Најновије

Триван: Потписан је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Мађарске у области заштите животне средине Вести

У оквиру заједничке седнице влада Републике Србије и Републике Мађарске, састали су се министар заштите животне средине Горан Триван и министар пољопривреде Мађарске Иштван Нађ, и разговарали о будућим правцима сарадње две земље у области заштите животне средине.  

Два министра разменила су ставове поводом најзначајнијих еколошких тема,  и констатовали да су проблеми у унапређењу стања животне средине слични на нивоу целог региона, и самим тим представљају заједнички изазов. Разматрајући актуелно стање у животној средини, министар Горан Триван је указао да две земље, па и читав регион, деле сличне проблеме у погледу заштите квалитета вода и управљања отпадним водама, ублажавања последица климатских промена, заштите ваздуха, итд.

Министри су заједнички констатовали да су климатске промене на делу, и подразумевају чешће елементарне непогоде, пре свега чешћу појаву поплава, суша и пожара. Земље чије се привреде у великој мери ослањају на временске услове, тим пре су осетљиве на климатске промене. Заједнички одговор  и сарадња у овој области могу допринети ублажавању последица климатских промена и прилагођавању новим климатским условима у овом делу региона, сагласили су се министри. Наводећи иницијативе Србије у борби против климатских промена, министар Триван је посебно указао на значај пошумљавања као веома доступног, једноставног, и ефикасног начина за  смањење гасова са ефектом стаклене баште у ваздуху, смањење ерозије, и друге позитивне утицаје које има повећање шумског фонда у борби против климатских промена. Због тога је Министарство заштите животне средине РС, како је нагласио Триван, доделило помоћ локалним самоуправама у пошумљавању на нивоу локалних заједница, и наставиће да помаже и подстиче акције пошумљавања, не само на локалном, него и на другим нивоима. Министри Триван и Нађ су се сложили да две земље покрену акције пошумљавања, и тако помогну стварању услова за утицај на микроклиму региона.

Министар Иштван Нађ је изнео проблеме са којима се суочава Мађарска када је у питању животна средина, и нагласио штетне утицаје и последице суша, лошег квалитета ваздуха, загађења земљишта и подземних вода услед незаконитог одлагања опасног отпада, и других, по квалитет животне средине Мађарске. Заједничком сарадњом и ангажовањем земаља у региону, и санирање последица би било ефикасније, нагласио је Нађ.

Два министра су се сложили да би сарадња Србије и Мађарске у области заштите животне средине, поред начелног разумевања, требало да буде оперативна, и да се реализује кроз конкретне пројекте заштите животне средине и природе.  

На заједничкој седници Владе Републике Србије и Владе Мађарске потписан је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Мађарске у области заштите животне средине, којим су дефинисани облици сарадње између надлежних органа двеју држава у области заштите животне средине

Извор: Министарство заштите животне средине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.