Најновије

Дачић: Интензивна сарадња са пријатељском Кином и другим земљама које су укључене у иницијативу „Појас и пут“ Вести

Говор првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића на отварању Треће међународне научне конференције – „Појас и пут: Србија и иницијатива 16+1; искуства, достигнућа и перспективе“:

„Цењени проф. Цветковићу,
Уважена екселенцијо амбасадоре Чен Бо,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Изузетна ми је част и задовољство да Вам се данас обратим на отварању међународне научне конференције „Појас и Пут: Србија и иницијатива 16+1 (искуства, достигнућа и перспективе)“, коју већ трећу годину заредом организују Факултет безбедности и Амбасада Народне Републике Кине.

Пре само недељу дана у Дубровнику је одржан Осми самит премијера Кине и земаља Централне и Источне Европе (11-12. април 2019), на коме је учествовала председница Владе Србије Ана Брнабић. А, свега недељу дана нас дели од Другог међународног форума „Појас и Пут“ у Пекингу (25-27. априла 2019), на коме ће учествовати председник Републике Србије Александар Вучић, поред 37 других шефова држава и влада, представника 137 земаља и 80 међународних организација, као и око две хиљаде делегата на разним нивоима. Пекинг ће следеће недеље бити у центру пажње међународне заједнице, а Република Србија је спремна да пружи свој допринос успеху овог међународног форума који је ван сваке сумње један од најзначајнијих ове године.

Радује нас интензитет са којим заједнички изграђујемо и развијамо сарадњу са пријатељском Кином, као и другим земљама региона и шире међународне заједнице, укључене у иницијативу председника Си Ђинпинга „Појас и пут“, свакако једну од најзначајнијих у модерној историји човечанства. Желим да нагласим да Србија придаје велики значај механизму сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, коју прожима иницијатива „Појас и пут“, унапређујући везе у области економије, инфраструктуре и енергетике, здравства, медија, културе, науке, просвете, спорта, туризма, сарадње региона и градова и сарадње у међународним организацијама и форумима. Посебно смо задовољни због чињенице што је Београд, у оквиру сарадње Кине и земаља Централне и Источне Европе, током претходне године био домаћин две значајне манифестације – Трећег састанка министара саобраћаја и Састанка градоначелника престоница, одржаних октобра 2018, a у 2019. години Србија ће бити домаћин важног састанка о сарадњи Кина-ЦИЕЗ у области иновација.

Даме и господо,

Управо је на недавно одржаном Осмом самиту Кина-ЦИЕЗ у Дубровнику потврђена виталност овог механизма сарадње, што се манифестовало првим проширењем формата од његовог установљавања, пријемом Грчке у пуноправно чланство. Прерастање механизма „16+1″ у „17+1″ носи велике потенцијале, имајући у виду међународни и регионални значај Грчке, њен стратешки положај на раскршћу Европе, Азије и Африке и економски потенцијал за свеукупну трговинску сарадњу између Кине и Европе.

И Србија је на европском континенту једна од важних тачака Новог пута свиле. Геостратешки положај отворио је нашој земљи могућност да буде једна од тачака укрштања Новог пута свиле и Експресне поморско-копнене линије Кине и Европе, чији ће симбол бити нова брза железница између Београда и Будимпеште, са којом и друге државе у региону изражавају интерес за саобраћајно повезивање.

До сада су остварени многи резултати и постигнут значајан напредак у јачању свеукупне економске сарадње, иако је пред нама још много рада. Изузетно ценимо активности и конструктивне предлоге кинеске стране и напоре свих учесника на јачању ефикасности, као и дефинисању оквира и структуре сарадње, посебно када је реч о конкретним пројектима. Са задовољством можемо да констатујемо да је на Осмом Самиту Кина-ЦИЕЗ у Дубровнику Србија са НР Кином потписала споразуме који се тичу путне инфраструктуре (деонице Пожега-Бољаре и Нови Београд-Сурчин), као и сарадње између „Поштанске штедионице“ и Кинеске развојне банке. Спремни смо за потписивање још већег броја споразума за неколико дана у Пекингу, а који се пре свега тичу инфраструктурних саобраћајних пројеката, док ће значајно бити и усвајање Плана билатералне сарадње између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине у оквиру Иницијативе „Појас и пут“.

Такође, у последње две године приметан значајан раст обима кинеских директних инвестиција. Најзначајнија улагања кинеских партнера у Србији – инвестиција Хбиса у Смедеревску железару, Зиђина у РТБ Бор, као и долазак „Шандонг Линглонга“ у Зрењанин доказују да Кина има поверења у Србију и да овим улагањима кинески партнери реализују стабилне инвестиције, на корист и добробит Републике Србије и њених грађана.
Радује нас и што кинески грађани у све већем броју препознају посебности Србије, капије између Истока и Запада, земље богатог културно-историјског наслеђа, која привлачи све више кинеских туриста, а чији број је у 2018. у односу на претходну годину порастао за 100%.

На крају, желео бих и овом приликом да нагласим одличне билатералне односе, свеобухватно стратешко партнерство и традиционално пријатељство које постоји између Републике Србије и НР Кине. Наши односи, које обострано оцењујемо као „свевременско челично пријатељство“, испуњени су међусобним поверењем и поштовањем, уз заједничку жељу за развијање веза у свим областима.

Желим, такође, да искористим ову прилику да Народној Републици Кини и пријатељском кинеском народу пожелим срећу и даље успехе у свим областима развоја, и то посебно у години када се навршава велики јубилеј, 70. годишњица од формирања Народне Републике Кине, на чему срдачно честитамо.

Уз жеље за успех конференције, захваљујем Вам на пажњи и желим успешан рад.

Хвала!“

Извор: МСП

фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.