Најновије

Решење великог проблема за све кориснике кредита у швацарским францима Посланичка група

Данијела Стојадиновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Прелдогу закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима

Предлогом закона дата је прилика да се конверзијом кредита и умањењем дуга од 38% задужени клијенти консолидују и задрже своје некретнине, што јесте циљ и јесте од великог значаја.

 

Поштовани министре са сарадницима,

говорићу о Предлогу закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, који Влада предлаже као решење великог проблема за све кориснике ових кредита, који је настао услед великог јачања курса и надовезаћу се на колегиницу Пауновић.

До проблема је дошло када је ова валута преко ноћи порасла, па је рата, на пример, 2008. године од 20 хиљада динара порасла на 50 хиљада динара. Разлог је одлука Централне банке Швајцарске да вредност франка више не одржава вештачки на ниском нивоу, већ да га препусти тржишту. Ова одлука направила је потрес на целом финансијском тржишту Европе, а конкретно у Србији погодила је 22 хиљаде корисника.

Оно што мени смета јесте чињеница да се у јавном мњењу ови људи представљају као лакомислени и поводљиви јер су, наводно, били упозорени.

Тадашњи гувернер Јелашић није предочио ризике оваквих кредита, а банке су то знале. Са друге стране, у тренутку подизања кредита, услови за кориснике су били далеко повољнији, и то је чињеница. Иза ових кредита, морам да подсетим, стајала је Народна банка. Не заборавимо да су ови кредити осигурани код Националне корпорације за стамбене кредите, која је основана још 2004. године.

Држава, односно порески обвезници, свакако нису дужни да плаћају цех сваког непрофесионалног банкарског пословања и можда је ово и прилика да се оформи посебна институција која би се бавила само потрошачким, односно потрошачима корисницима финансијских услуга и на тај начин би они били заштићени. Али, не заборавимо да су корисници ових кредита на овај начин решавали своја егзистенцијална питања. Другим речима, на овај начин су себи решавали питање крова над главом.

Доношењем овог закона на неки начин биће ублажени проблеми, а и оглашено сервисирање ових кредита.

Као што сте рекли, министре, ово је веома комплексна тема и ствар компромиса све три стране. Сваки од ових 16 хиљада кредита јесте прича за себе и тек у ових 30 дана, месец дана, колико ће банке имати рок, свако од корисника кредита видеће где се налази и колико му је олакшано.

Све у свему, дата је прилика да се конверзијом кредита и умањењем дуга од 38% задужени клијенти консолидују и задрже своје некретнине, што и јесте циљ и јесте од великог значаја.

Свакако да је ово решење требало наћи и раније, и то је чињеница. Али, људима којима је ово круцијални проблем, а њих је 16 хиљада, никад није касно. Ја бих то рекла својим речима – да је у једном тренутку држава пропустила, или посустала као одговорна држава, а у другом тренутку, сада, држава преузима одговорност за направљене пропусте, што и јесте њена улога. Тако да ћу ја лично, а и посланици Социјалистичке партије Србије, подржати овај предлог закона.

 

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.