Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Češke premašuje milijardu evra Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u poseti Češkoj Republici. Šef srpske diplomatije sastao se u Pragu sa svojim kolegom i domaćinom, ministrom inostranih poslova Češke Tomašom Petričekom sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, kao i o saradnji na međunarodnom planu.

„Želim da izrazim veliko zadovoljstvo zbog posete svom kolegi Tomašu Petričeku.

Naši bilateralni odnosi su dobri i nemamo otvorenih pitanja. Bilateralna saradnja je u usponu, ali ona ima potencijala da bude još bolja. Kao što je i moj kolega rekao, vezuje nas tradicionalno prijateljstvo i bliskost naša dva naroda. Sve je to više puta potvrđeno kroz našu međusobnu podršku u prelomnim trenucima naše zajedničke istorijske borbe za slobodu.
Prošle godine smo obeležili 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, država u kojima smo tada živeli, Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Sa velikim zadovoljstvom očekujemo posetu vašeg predsednika u septembru ove godine i posetu predsednika domova vašeg parlamenta. Nedavno su u poseti Češkoj bile naša premijerka Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Očekujem na jesen i posetu ministra Petričeka Srbiji. To je prilika da još jednom izvršimo pregled svih tačaka u kojima možemo da sarađujemo od političke, ekonomske i kulturne i svih drugih sfera saradnje.

Raduje nas što u ekonomskoj sferi imamo veliki rast naše spoljnotrgovinske razmene, i ona u prošloj godini iznosi preko milijardu evra. Takođe treba da sagledamo u kojim sve segmentima na ekonomskom planu možemo da sarađujemo, a to znači i da razvijamo saradnju naših privrednih komora, biznis asocijacija itd. Želeo bih da zahvalim Češkoj na kontinuiranoj podršci Srbiji kada je reč o našim evropskim integracijama. Kao što znate naš strateški cilj je članstvo u EU i mislimo da je to pozitivan podsticaj za ceo naš region. Želim da ponovim da Srbija teži da sva otvorena pitanja u regionu rešava dijalogom i na način koji će omogućiti bolji život svim građanima našeg regiona. Zahvalan sam Češkoj što podržava proširenje EU i na taj način podržava naš evropski put. Srbija želi da intenzivira saradnju sa Višegradskom grupom, a pošto će Češka predsedavati od jula meseca ovoj organizaciji, očekujemo da i kroz taj vid saradnje produbimo našu saradnju”, izjavio je šef srpske diplomatije tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom inostranih poslova Republike Češke.

Izvor i foto: MSP

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.