Trivan: Održan trilateralni sastanak ministara u Višegradu Vesti

Ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan sastao se u Višegradu, Bosna i Hercegovina, sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavlom Radulovićem i predstavnicima opština  Rudo, Višegrad, Bjelo Polje, Priboj, Berane i Novo Goražde i direktorima hidroelektarana Bajina Bašta i Višegrad.

Domaćin ovog susreta, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić na samom početku sastanka govorila je o dva najznačajnija problema u oblasti zagađenja vodotokova Drine i Lima, a to su plutajući otpad i divlje deponije.

„Za rešavanje ovih problema neophodna je koordinirana akcija tri ministarstava – Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kako bi se pružila podrška opštinama koje se sa  tim problemima suočavaju“, naglasila je ministarka Golić, predloživši mapiranje problema i postavljanje mreža, tzv „lančanica“ na nivou opština, kako bi se na adekvatan način otpad sakupljao i saniralo trenutno stanje na reci Lim, u saradnji sa komunalnim preduzećima.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan naglasio da je jedan od problema sa kojima se Republika Srbija suočava postojanje divljih deponija, kojih trenutno ima preko 4500, i da se one u većini slučajeva nalaze na obalama reka i jezera, ali je napomenuo da postoji registar tih deponija i  da će Srbija temeljno raditi na rešavanju ovog problema.

„Od izuzetnog je značaja da se podigne svest građana o šteti koju svojim delovanjem prouzrokuju i da se uvođenjem video nadzora pri divljim deponijama, poput onog koji već postoji u okviru nacionalnog parka Đerdap, rešimo tog problema“, naglasio je ministar Trivan. Istakao je  da je neophodno da se pomogne i pruži sva moguća pomoć lokalnim samoupravama pri rešavanju ovog problema, naglašavajući pre svega podršku u izradi projektno-tehničke dokumentacije, na čemu Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije uveliko radi. Ministar je podsetio i na značaj uključivanja nevladinog sektora, kao i medija u sam proces rešavanja ovog značajnog pitanja i najavio organizovanje javnih akcija širom Republike Srbije.

Na sastanku je dogovoreno formiranje mešovitih stručnih komisija koje će imati za cilj da identifikuju stanje zagađenja i da utvrde količine i vrste otpada, te neophodna finansijska sredstva za rešavanje tih pitanja.

Ministri su obišli lokaciju na kojoj se skuplja plutajući otpad na reci Drini, u okolini hidroelektrane Višegrad.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.