Стефана Миладиновић: Међупарламентарна подршка Иницијативи “Појас и пут” Посланичка група

Народне посланице, чланице делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС-а Стефана Миладиновић и Душица Стојковић учествовале су на Међународној конференцији Групе за подршку путу свиле у Минску

Друга по реду конфереција одржана је 29. и 30. априла у Белорусији, а окупила је представнике парламента чланица Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС из 10 земаља.
Учесници су дискутовали о Иницијативи Појас и пут као основу за продубљивање сарадње и постизање одрживог развоја и просперитета.
Скуп је тематски био подељен на четри панела, а на панелу на коме се расправљало о Иницијативи Појас и пут као фактору економског раста и њеном утицају на инвестициону атрактивност, учесници су разговарали о изазовима са којима се сусреће ова иницијатива као и правцима развоја.

Миладиновић, шеф делегације Скупштине Србије при ПС ОЕБС указала је на чињеницу да је Иницијатива Појас и пут визионарска и да она на претпоставци “вин-вин” сарадње отвара нова врата за просперитет свих земаља учесница чија је основа мултилатерални приступа свету.

“Концепт Појас и пут је стратешки пројекат који ставља акценат на економску сарадњу, а то је сарадња која ће погодовати свим државама укљученим у овај процес. Србија је још од лансирања саме иницијативе, 2013. годуне пружила и наставља да пружа пуну подршку њеној реализацији”, рекла је Миладиновић.

Она је указала на пројекте у оквиру сарадње „Један појас један пут“ који су завршени, који су у току реализације и пројекте чија реализација тек предстоји.

Том приликом је поменула пројекат моста Земун-Борча, пројекат модернизације и реконструкције мађарско српске железничке пруге, потписан Меморандум о разумевању о сарадњи на пројектима реконструкције Коридора 10 на прузи Београд-Ниш-Прешево-Северна Македонија, као и Споразум о изградњи Индустријског парка Пријатељства у Борчи.
Миладиновић се такође у свом излагању осврнула и на последњи самит одржан у Дубровнику, као и прошлонедељни међународни форум „Један појас један пут“ одржан у Пекингу.

Према речима Миладиновић, Иницијатива “Један појас један пут” има несумњиви значај у светским економским и друштвеним кретањима и потврђује неизбежност глобалних интеграционих процеса.
Другог дана Конференције учесници су посетили кинеско Белоруски индустријски парк „Велики Камен“.
То је највећи пројекат страних инвестиција у Белорусији и важан симбол сарадње Пекинга и Минска у оквиру пројекта „Један појас – један пут“, додаје се у саопштењу Скупштине Србије.
Извор: Новости
фото: Танјуг

Категорије: Посланичка група