Најновије

Бранко Ружић: Матичари урадили кључни посао за брже и ефикасније услуге Вести

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић присуствовао је свечаном обележавању Дана матичара Србије и истакао да та професија има важну улогу у стварању модерне и ефикасне јавне управе.

Министар је честитао празник матичарима и захвалио им на уложеном труду и енергији да се све матичне књиге препишу у електронски облик и рекао да су урадили кључни посао за брже и ефикасније услуге.

””Регистар матичних књига сада нам омогућава да повезујемо базе и стварамо сервисе, како бисмо кроз електронску размену података и електронске услуге, пружили грађанима максималну ефикасност у остваривању различитих права””, рекао је Ружић и додао да су електронски повезане и матичне књиге венчаних и матичне књиге умрлих са јединственим бирачким списком.

Ружић је најавио је да ће Министарство ускоро успоставити апликацију преко које ће дипломатско-конзуларна представништва постављати захтеве грађана који живе у иностранству и који желе да гласају по месту боравишта, а општине ће моћи да донесу решење како би грађани могли да гласају и ван граница наше земље.

Kао један од ефеката успостављања електронских матичних књига означио је олакшавање уписа деце у први разред основних школа и нагласио да ће подношења извода из матичних књига у следећем упису бити ослобођени ученици средњих школа широм Србије и бруцоша на 32 факултета Универзитета у Београду.

””Интензивно радимо са Министарством правде да матичари почну да добијају извештаје о разводу бракова електронским путем што очекујем у јуну ове године””, навео је Ружић.

Министар је подсетио да је у марту ове године усвојен Закон о Централном регистру становништва, чија примена је предвиђена за 1.септембар 2020.године, а који ће објединити 13 евиденција које сада воде различите институције.

Ружић је најавио да ће Министарство до краја године донети посебан програм стручног усавршавања матичара за 2020.годину, који ће финансирати Европска унија и Савет Европе у оквиру пројекта Јачање капацитета локалне самоуправе – Фаза 2.

Извор и фото: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.