Најновије

Ваљевски социјалисти обележили 9. мај – Дан највеће победе Локал

Градски одбор Социјалистичке партије Србије у Ваљеву обележио је Дан победе над фашизмом у Другом светском рату полагањем венца на споменик др Миши Пантићу на Јадру. Венац су положили потпредседник ГрО СПС Ваљево Ђорђе Павловић и чланови ИО ГрО СПС Ваљево др Миша Срећковић и др Зоран Живковић. Руководство ваљевских социјалиста и бројни чланови странке минутом ћутања одали су почаст жртвама најмасовнијег сукоба у историји човечаства и грађанима Ваљеа честитали 9. мај – ДАН НАЈВЕЋЕ ПОБЕДЕ.

Тог 9. маја 1945, када је фашистичка Немачка дефинитивно капитулирала у Другом светском рату, поражена је идеологија која је убила 6 милиона Јевреја, преко 20 милиона Руса, више од милион Срба, преко 500.000 Рома. То је дан када је поражена идеологија која је у прах и пепео претворила братску Гернику и Ковентри. Дан када је поражена идеологија која је глађу поморила близу милион људи у само једном граду, у самој једној опсади Лењинграда. Дан када је поражена идеологија која је на Ускрс 6. априла 1941. сравнила са земљом Београд и у само пар сати угасила 2.500 живота и 700 зграда, међу којима и Народну библиотеку. Дан када је поражена идеологија која је уништавала људске животе, остављала децу без родитеља, родитеље без деце, која је уништавала памћење, сећања, успомене, душе…

Потпредседник ГрО СПС Ваљево Ђорђе Павловић истакао је да је то је био дан после којег ништа више није било исто. Дан после ког се могао рађати нови човек, нови свет, нова и уједињена Европа!

„У тој победи и поновном рађању човека као највеће вредности, новог света и нове Европе, немерљив допринос дала су наша браћа и сестре, другови и другарице, наши преци. Наши дедови, наши очеви, српски. И наши ваљевски. Дали су допринос Жикица Шпанац, борећи се са нашом шпанском браћом, Коча Поповић, стварајући нову уметност за ново доба са својим друговима надреалистима, наш доктор Миша Пантић, који је бесплатно лечио грађане Ваљева, помагао им и збрињавао, а када је то било потребно, када су народ и историја то тражили, отишао у борбу у којој је народу дао на крају и оно највредније што је имао – свој живот“ – казао је Ђорђе Павловић.

Паловић је нагаласио да је данас и Дан Европе, који намерно на почетку обраћања није поменуо, не зато што Србија није у Европској унији, већ због тога што се у дану када се сећа на победу над таквим злом, као што је фашизам, ништа више не прославља. Зато што се са тим ништа не мери, не меша и не упоређује. Зато што без 9. маја 1945, како је рекао, не би било ничега.

„Без 9. маја 1945. свет и Европа били би долина плача, бескрајне патње поробљених народа, људи и њихових душа. Без 9. маја 1945. не би било ничега, па ни уједињене Европе. И зато на овај велики дан подсећамо све и свакога да фашизам неће проћи. Не у нашем Ваљеву и не у нашој Србији. Јер је 9. маја 1945. године фашизам стављен ван закона, и свако онај ко се дрзне да ту идеологију практикује треба да зна, не као претњу, већ као обећање, да ће се према њему и односити као ономе ко је изван закона. А грађанима Ваљева, Србије и целог света желимо да сваки дан буде дан победе, победе у школама, на факултетима, на њивама и у фабрикама“ – истакао је Ђорђе Павловић, потпредседник ГрО СПС Ваљево.

Живела победа! Живело Ваљево! Живела Србија!

Категорије: Локал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.