Најновије

Говор Ивице Дачића на церемонији свечаног усељавања у станове избеглица у Кладову Вести

Говор првог потпредседника Владе и министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића на церемонији свечаног усељавања у станове за избеглице у Кладову у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији:

„Уважени гости,
Даме и господо,
Драги пријатељи,

Управо долазим из Неготина где смо уручили кључеве станова за 20 породица, које су услед ратних дејстава деведесетих година прошлог века избегле са територије Хрватске и Босне и Херцеговине. Истим поводом дошли смо и у Ваш диван град, како бисмо у оквиру Регионалног стамбеног програма, а у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и локалном самоуправом на челу са председником општине Кладово Сашом Николићем, уручили кључеве десет станова за десет породица које су услед ратних дејстава деведесетих година прошлог века морале да напусте своја огњишта.

Веома сам ганут емоцијама људи из Неготина и мало је рећи да сам срећан што су муке свих вас који данас добијате кључеве за своје нове домове готове, бар што се тиче стамбеног збрињавања. Али опет, све је лакше када имате кров над главом.

Потпројекат 4 вредан је 18,7 милиона евра, од чега је 16,6 милиона донаторских средстава, док је 2,1 милион обезбеђен из оквира националних контрибуција. У оквиру овог Потпројекта предвиђено је да се станови изграде у 13 општина. Недавно смо доделили кључеве станова породицама у Ариљу, Зрењанину и Лозници, а управо пре доласка овде и у Неготину.

Учешће Републике Србије у Регионалном стамбеном програму укупно износи 25,3 милиона евра и првенствено се односи на земљиште и пратећу инфраструктуру у јединицама локалне самоуправе где се граде станови за избеглице. У оквиру наведеног Програма у Србији обезбеђена су средства за решавање стамбених потреба за више од 7 хиљада избегличких породица.

И овом приликом треба да захвалимо Европској унији која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, Банци за Развој Савета Европе, која управља Фондом, као и ОЕБС-у и УНХЦР-у.

После 25 година ваших патњи и страдања срећни смо што можемо да доделимо кључеве за десет станова и усрећимо исто толико породица. Спасавајући голи живот, остали сте без крова над главом, без свог огњишта. Много је времена прошло од тада. И када је човек у муци то време обично и дуже траје. Зато ми је драго што смо овде заједно и што сада, и стварно, и симболички можемо да потврдимо да од данас, поново, имате свој дом.

Свима вама од срца желим добро здравље и благостање, да што дуже живите и будете спокојни, уживајући у својим новим становима!

Хвала на пажњи и живели!”

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.