Најновије

Ивица Дачић: Приштина није спремна на договор Вести

Србија са Албанцима хоће договор без прихватања њихових једностраних решења, изјавио је потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић и додао да мисли да Приштина на то није спремна.

Дачић је, одговарајући на питања Дипломатске академије из Беча, рекао да Београд хоће компромис, који ће, како је казао, уважити и српске и албанске интересе.

Јер, рекао је Дачић, Косово је било центар Србије до пада под османлијску власт, а онда је насељавањем Албанаца дошло до промене верске и етничке структуре.

“За Србију је Косово централно место националне историје, Србија је настала на Косову, тамо је био први српски главни град – Призрен у којем је 1991. живело 10.000 Срба, данас у њему живи 23 Срба, у Приштини је живело 40.000 Срба, данас стотинак. То је легализација етничког чишћења Срба са простора Косова и Метохије”, навео је Дачић.

Не може међународно право да се заснива на томе да ли је неко чланица ЕУ или не, односно да ли је нека земља у добрим односима са великим силама или не, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

“Неке земље су признале независност Косова и ми мислимо да је то велика грешка, јер то није смело да се деси пре него што се постигне договор”, казао је Дачић.

Истакао је да међународно право не може да зависи од тога да ли сте добри са једном, другом, трећом… силом, већ да морају да постоје правила како се нешто може урадити.

Суштина проблема, објаснио је Дачић, је то да је неко на делу српске државе прогласио нову државу и тиме  нарушио основне поставке међународног поретка.

“Југославија као федерална земља се распала на шест држава, Косово није имало статус федералне јединице, било је провинција, односно покрајина као и Војводина. Албанци чине већину, они су без сагласности земље од које желе да се отцепе донели одлуку о проглашењу државе Косово”, казао је Дачић.

Подсетио је да по принципу међународног права на самоопредељење имају право они народи који немају своју државу, а да је Албанци имају, те да су у овом случају припадници националне мањине у другој држави.

“И зато данас нико не треба да се чуди када албански премијер Рама говори о уједињењу Албанаца, зато сто је то циљ којим ће се ићи, неће имати две државе, имаће једну – Албанију, онај који оде на Косово може видети колико има чијих застава, готово и да не знају која је застава Косова, све су заставе Албаније”, рекао је шеф српске дипломатије.

 

Говорећи о таксама које је Приштина увела на робу из централне Србије, Дачић је казао да Србија не може да верује да нико не може да убеди Приштину да укине таксе.

“Испаде да је Харадинај јачи и од Трампа и од Макрона и од Меркелове и Могеринијеве  или ту ипак има неких двоструких стандарда и игара испод стола”, закључио је.

 

Извор: Танјуг