Најновије

Ивица Дачић: У Сребреници почињен злочин,Срби нису геноцидан народ Вести

Не би било историјски праведно да после свега што се дешавало на територији Европе у 20. веку једино српски народ буде обележен као геноцидан, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић и додао да Србија признаје да је у Сребреници почињен злочин, али да је против политизације термина геноцид.

Шеф српске дипломатије је то рекао одговарајући на питање аустријског студента са Дипломатске академије из Беча којима је у Министарству спољних послова одржао предавање, а који га је питао зашто се Србија не понаша у складу са међународним правом не признајући да је у Сребреници почињен геноцид.

Дачић је казао да се питање термина геноцида веома политизује и злоупотребљава и да је Србија баш зато веома опрезна када су у питању ти термини.

“Несумњиво је да су у Сребреници почињени злочини и ми их никада нисмо оспоравали. Парламент је донео декларацију где је прихватио пресуду Међународног суда, али осуђује и све друге злочине против Срба. Не можете се обазирати на осуду само једног злочина, а да не осудите и злочине против Срба који су се десили на том простору и који су претходили том злочину”, казао је Дачић.

Подсетио је и да је та зона била под заштитом УН-а и упитао ко је одговоран за то.

Наводећи да је Суд одбацио одговорност Србије, шеф српске дипломатије је казао да је геноцид организована акција државе према припадницима једне заједнице против које се предузимају мере у циљу њеног уништења.

“Не можете на територији једне општине да спроведете геноцид узимајући у обзир целу БиХ”, казао је.

Истакао је да поштује сваку жртву и додао да су чињени много већи злочини у нашој историји који нису проглашени геноцидом, укључујући и злочине над више стотина хиљада Срба који су побијени у концентрационим логорима за време усташке државе.

“Питање геноцида није постојало пре Другог светског рата у правној теорији, али сада многе земље у свету доносе резолуције геноцида Турака према Јерменима и ако се то десило давно, пре него што је термин геноцида уведен у правну терминологију”, навео је.

Подсетио је да је у Првом светском рату убијено 28 одсто српског становништва, наводећи да је то више од милион људи.

“И сада ћете ви да ме питате за геноцид, о томе што се десило у ситуацији у Сребреници”, истакао је Дачић.

Истиче да је Србија осудила тај злочин на начин на који је он дефинисан пресудом Међународног суда правде.

“Ово је покушај да се Срби учине геноцидним народом, а резултат свега тога је да је у Сарајеву живело 150.000 Срба, сада их има мање од 10.000, у Хрватској је живело 560.000 Срба, сада их има 180.000, у Приштини је живело више од 40.000 сада их има мање од 100. Када неки народ врши геноцид, када је вршен Холокауст према Јеврејима, Јевреја је било мање на крају, а не Немаца. Овде нешто није у реду”, навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да свако ко је правио злочине треба да одговара, али да је Србија против политизације појма и термина и употребе таквих израза који бацају колективну кривицу на један народ.

Дачић се дотакао и теме нестабилности у БиХ.

Босна и Херцеговина је држава три конститутивна народа и два ентитета, а заједнички интерес је да се сачува стабилност у БиХ, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, који сматра да у тој земљи нема опасности по нестабилност, упркос свим проблема који постоје.

Дачић је рекао да Србија поштује територијални интегритет БиХ, али истовремено се залаже за сва права српског народа, као конститутивног и не, како је рекао, само српског, већ и друга два конститутивна народа у оба ентитета БиХ.

Говорећи о ситуацији у вези војске БиХ, Дачић је рекао да та тема није део Дејтонског споразумам, већ да су одлуке о оружанм снагама те државе донете касније, након потписивања мировног споразума.

“Наш заједнички интерес је да се сачувамо стабилност у БиХ. Не бих могао да кажем да су изјаве Жељка Комшића или бошњачких представника биле много конструктивније у односу на Србију или српски народ и зато треба да се схвати да је БиХ заједничка држава три народа и два ентитета”, казао је Дачић.

 

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.