Nikodijević: Grad spreman za najavljene padavine, dežurne ekipe na terenu Beograd

Beograd je spreman za najavljene padavine i situacija na terenu će se tokom čitave nedelje pratiti, rekao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević. On je u izjavi za TV „Prva” naveo da su još u petak zadužena nadležna javna preduzeća i ustanove da prate situaciju, kao i da će na sutrašnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije podaci biti analizirani kako bi se sumiralo stanje zajedno sa štabovima u opštinama.

– Prema sadašnjim prognozama, količina padavina neće biti ni približna onoj iz 2014. Ukoliko lokalno dođe do zagušenja u slivnicima i većeg opterećenja kanalizacionih kolektora, kao i stvaranja vode na kolovozu, reagovaće se odmah jer se situacija na terenu prati – rekao je Nikodijević.

On je dodao da se očekuje da u narednih 48 sati padne oko trideset litara kiše po kvadratnom mestu, a do kraja najavljenog kišnog perioda do šezdeset litara po kvadratnom metru.

– Gradska kanalizaciona mreža može da izdrži tu količinu padavina – dodao je Nikodijević.

Sava je trenutno na 1,1 metar od redovne odbrane od poplava, a stanje na Dunavu je još bolje, tako da trenutno ne preti izlivanje ovih reka, naglasio je Nikodijević.

– Većih problema ne bi trebalo da bude, a ako se budu javljali lokalno, dežurne ekipe su spremne da reaguju. Imamo spremne i pumpe i specijalnu mehanizaciju – istakao je Nikodijević.

Predsednik Skupštine grada apelovao je na građane da očiste slivnike i uklone građavinski materijal kako usled slivanja ne bi došlo do začepljenja kanalizacije, kanala ili vodotokova.

Oprez, a ne panika, poručio je na kraju Nikodijević.

Izvor: Beoinfo

Kategorije: Beograd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.