Најновије

Како појачати контролу јавних тужилаца који својом нестручношћу и несавесношћу штете буџету државе? Посланичка група

Новица Тончев, народни посланик Социјалистичке партије Србије поставио је посланичко питање Републичком јавном тужилаштву и Државном већу тужилаца.

Поштоване колеге, желим да искористим ову прилику, да по трећи пут поставим исто питање и покушам да убедим надлежне органе да ми, као народном посланику, доставе тачан и потпун одговор, у вези са штетом коју трпи буџет државе због лошег рада садашње више и јавне тужитељке у Врању, Данијеле Трајковић.

До сада сам два пута постављао питање Републичком јавном тужилаштву и Државном већу тужилаца и последњи одговор који сам добио од републичког тужиоца, гласи овако: „Обавештавамо Вас да је Републичко јавно тужилаштво већ доставило одговор на постављен захтев за обавештење“.

Ово, просто, није тачно. Моје конкретно питање је гласило и данас гласи, колико људи је правоснажно ослобођено кривице, колико поступака је застарело, колики је износ судских трошкова који је пао на терет буџета државе све време док је Данијела Трајковић обављала функцију основног јавног тужиоца и од како је виши јавни тужилац у Врању?

Добио сам податке који се односе на статистику, која ме не интересује и добио сам податке да се то исплаћује по Закону о кривичном поступку. Према томе, ја нисам добио одговор колики су трошкови ангажовања адвоката, вештака и судски паушал на име 147 предмета у којима су људи ослобођени оптужбе, које им је на терет ставила Данијела Трајковић, као основни јавни тужилац?

Ово питам јер је ово новац свих пореских обвезника, ово је новац од пореза који се одбијао од плате посланика, од рачуна који плаћају сви грађани Србије и право мене, као народног посланика је да ми се саопшти податак колико нестручан рад једног јавног тужиоца, као што је у овом случају Данијела Трајковић, кошта буџет ове државе, ако је тачан податак да је 147 људи, које је оптужила ослобођено?

Не могу Републичко тужилаштво и Државно веће тужилаца да игноришу своје дужности према Народној скупштини и да се овако намерно односе према конкретном посланичком питању.

Колико је ово моје питање озбиљно и важно, показује случај професора Аце Миланова из Сурдулице. Да Миланов не би могао да буде противкандидат тадашњем одборнику ДС, кандидату за директора Техничке школе у Сурдулици Небојши Дојчиновићу, иначе потпредседнику ДС у Сурдулици, ухапшен је по налогу Данијеле Трајковић. Због неоснованог прогона и оптужнице ослобађајућом пресудом Аци Миланову је досуђена штета по основу судских трошкова и изгубљене зараде око седам и по милиона динара. Због наплате штете по тој пресуди био је блокиран рачун Техничке школе, а судски трошкови по кривичном предмету Вишег суда у Врању број 72/13, износили су 639 хиљада динара и исплаћени су такође на терет буџета.

Зато постављам питање надлежним органима: Да ли су ови подаци тачни и колико је укупно новца издвојено из буџета по свим судским пресудама због прогона и терора који је Данијела Трајковић водила против професора Аце Миланова?

Прогањала је Данијела Трајковић и друге људе, напоменућу сада њих десетак, али имам списак од најмање педесет људи.  Ађемовић Драгиша, бивши председник суда, сада покојни Јанковић Стаменко, Милан Величковић, Мирослав Стојиљковић, Снежана Врбанац, Станислав Јовић, Наталија Радовановић, Слободан Стојановић, Горан Вукашиновић, Драган Мицић, Стојановић Владимир, Миле Синадиновић и још многи и због тога тражимо од Државног већа тужилаца и Јавног тужилаштва да нам дају свако име и сваки износ штете која је направила Данијела Трајковић.

Моје посланичко питање је веома озбиљно и зато још једном захтевам да ми се достави списак људи са именима и презименима, бројевима предмета, класификацијом кривичног дела и износ трошкова који су им из буџета испаћени пред тужилаштвом и судовима, а за период кад је Данијела Трајковић била на челу Основног тужилаштва у Сурдулици, Основног тужилаштва у Владичином хану, а касније Вишег тужилаштва у Врању и ово ћу захтевати све док не добијем комплетан одговор.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.