Prof. dr Slavica Đukić Dejanović: Na kraju dana svi se vraćamo porodici Vesti

Porodica je osnovna ćelija društva i bez obzira na sve slobode koje imamo, a i što ih više imamo, potreba i vezanost među ljudima u porodici postaje sve jača, rekla je  ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Prof. dr Slavica Đukić Dejanović nakon održane Sednice za prava deteta, a povodom Međunarodnog dana porodice.

Sednici su prisustvovala deca iz organizacije „Prijatelji dece Srbije“, koja su prenela poruku da je potrebna veća i bolja komunikacija i koordinacija između profesora i roditelja i da očekuju da im se pruži više ljubavi.

Đukić Dejanović je ukazala da je Međunarodni dan porodice Generalna skupština UN ustanovila 1993. godine i dodala da u Srbiji ima nešto više od 2.200.000 porodica.

„Na kraju radnog dana, koji iziskuje mnogo napora, svi se mi vraćamo porodici koja nam daje energiju kako bi nam sutrašnji dan bio još uspešniji, jer u porodici delimo bol, radost i tugu, zbog toga želim da pozovem da porodica bude sve više“, rekla je Đukić Dejanović.

Ukazala je i da je porodica izvor energije za sve komunikacije van porodica i dodaje da treba negovati tu osnovnu ćeliju društva kao institucije i potrebe svakog čoveka.

Ministarka je istakla da su najugroženiji članovi porodice najmlađi i najstariji, te je današnji dan najviše posvećen njima – održavanjem Sednice o pravima deteta i Okruglim stolom „Starenje, međugeneracijska solidarnost – stari i novi izazovi“.

U Srbiji ukupno ima oko dva miliona i dvesta hiljada porodica, najzastupljenije su porodice sa jednim detetom 51,8 odsto, zatim porodice sa dvoje dece 40 odsto, porodice sa troje 6,7 odsto i četvoro 1,1 odsto, dok su porodice sa petoro i više dece najmanje zastupljene.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.