Најновије

Високом функционеру СПС Живанку Радованчеву додељен орден Француске за заслуге у области пољопривреде Вести

Високом функционеру СПС и некадашњем министру пољопривреде у Влади Републике Србије Живанку Радованчеву, амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони је уручио орден за заслуге у области пољопривреде и указано му је признање за развој билатералних односа између две земље.

Додели ордена у Амбасади Француске у Београду присуствовали су министри у Влади Србије и високи функционери Социјалистичке партије Србије (СПС) Александар Антић, Славица Ђукић Дејановић, Бранко Ружић и Владан Заграђанин.

Француски амбасадор указао је да је орден који је Влада Француске доделила Радованчеву установљена одлуком министра крајем 19. века, те да се њиме награђују особе које су дале значајан допринос пољопривреди, која је, каже Мондолони, значајна грана и у Србији и у Француској.

Мондолони је подсетио на каријеру Радованчева и оценио да је она изузетна са више становишта.

Каже да је почео као инжењер, затим се специјализовао за област прераде млека, убрзо је напредовао до положаја техничког директора, затим је био изабран за посланика у Скупштини Србије и именован за министра пољопривреде у Влади Србије између 2000. и 2001. године.

“Године 1981, Радованчев је постао генерални директор Млекопродукта у Зрењанину, млечне индустрије коју је 2004. купила француска група Бонгрен, која 2015. постаје група Савенсиа. Снажне везе са Француском, господин Радованчев од тада трају дуги низ година”, рекао је Мондолони.

Он је захвалио некадашњем министру на кључној улози коју је, каже, имао за развој економских односа између две земље у области млечне индустрије, а и шире.

“Такође Вам се срдачно захваљујем за несебичне савете које сте делили нашој амбасади, посебно економском одељењу и што сте својим посредовањем, олакшавали контакте са Владом Србије”, поручио је Мондолони Радованчеву.

Некадашњи министар у Влади Србије захвалио је амбасадору и Влади Француске на престижном признању у области пољопривреде и за развој билатералних односа Србије и Француске.

“Награду ћу носити са поносом, а већ сутра она ће постати део историје о односима два народа који трају вековима”, рекао је Радованчев.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.