Visokom funkcioneru SPS Živanku Radovančevu dodeljen orden Francuske za zasluge u oblasti poljoprivrede Vesti

Visokom funkcioneru SPS i nekadašnjem ministru poljoprivrede u Vladi Republike Srbije Živanku Radovančevu, ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni je uručio orden za zasluge u oblasti poljoprivrede i ukazano mu je priznanje za razvoj bilateralnih odnosa između dve zemlje.

Dodeli ordena u Ambasadi Francuske u Beogradu prisustvovali su ministri u Vladi Srbije i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić, Slavica Đukić Dejanović, Branko Ružić i Vladan Zagrađanin.

Francuski ambasador ukazao je da je orden koji je Vlada Francuske dodelila Radovančevu ustanovljena odlukom ministra krajem 19. veka, te da se njime nagrađuju osobe koje su dale značajan doprinos poljoprivredi, koja je, kaže Mondoloni, značajna grana i u Srbiji i u Francuskoj.

Mondoloni je podsetio na karijeru Radovančeva i ocenio da je ona izuzetna sa više stanovišta.

Kaže da je počeo kao inženjer, zatim se specijalizovao za oblast prerade mleka, ubrzo je napredovao do položaja tehničkog direktora, zatim je bio izabran za poslanika u Skupštini Srbije i imenovan za ministra poljoprivrede u Vladi Srbije između 2000. i 2001. godine.

„Godine 1981, Radovančev je postao generalni direktor Mlekoprodukta u Zrenjaninu, mlečne industrije koju je 2004. kupila francuska grupa Bongren, koja 2015. postaje grupa Savensia. Snažne veze sa Francuskom, gospodin Radovančev od tada traju dugi niz godina“, rekao je Mondoloni.

On je zahvalio nekadašnjem ministru na ključnoj ulozi koju je, kaže, imao za razvoj ekonomskih odnosa između dve zemlje u oblasti mlečne industrije, a i šire.

„Takođe Vam se srdačno zahvaljujem za nesebične savete koje ste delili našoj ambasadi, posebno ekonomskom odeljenju i što ste svojim posredovanjem, olakšavali kontakte sa Vladom Srbije“, poručio je Mondoloni Radovančevu.

Nekadašnji ministar u Vladi Srbije zahvalio je ambasadoru i Vladi Francuske na prestižnom priznanju u oblasti poljoprivrede i za razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Francuske.

„Nagradu ću nositi sa ponosom, a već sutra ona će postati deo istorije o odnosima dva naroda koji traju vekovima“, rekao je Radovančev.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.