Најновије

Кредити за инфраструктуру су у интересу грађана Посланичка група

Снежана Пауновић, народна посланица и овлашћени представник посланичке групе Социјалистичке партије Србије о предлозима међународних уговора са Републиком Србијом.

Зајмовима Република Србија улаже у модернизацију и реконструкцију инфраструктуре чиме отвара могућност за довођење нових инвеститора а самим тим и нова радна места за наше грађане.

Поштовани министре са сарадницима, уважене колеге, грађани и грађанке Србије, пред нама је предлог више уговора о зајму за кредит, и како то обично бива када су у питању уговори о зајму онда су пуна уста критике без да се сагледа позитивна страна оваквих уговора.

Пробаћу да објасним због чега ће посланици СПС у дану за гласање апсолутно подржати све наведене предлоге.

Наиме, први међу уговорима, заправо је Предлог закона о потврђивању Уговора о зајму за кредит за повлашћеног купца за пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке везе на територији Републике Србије за деоницу Нови Сад-Суботица, односно државна граница Келебија, између Владе Републике Србије и кинеске Експорт Импорт банке.

Оно што је посебно важно нагласити јесте сарадња државе Србије и Кине, као не само најмногољудније земље, већ и земље која је у самом врху по свом и финансијском и економском успеху и као што рекох не само по броју. Друга важна ствар јесте да је ова деоница заправо саставни део нечега што се зове „Појас и пут“, бескрајно важни за државу Србију. Изванредни односи са Кином омогућили су држави Србији да буде значајна тачка на тури „Појаса и пута“, и укључена, пре свега, у велики број инфраструктуралних пројеката.

За нас је важно да кажемо да стратешко партнерство и интензивни политички дијалог тренутно су на највишем нивоу у историји када су у питању односи Србије и Републике Кине.

Пут свиле за 21. век ће Србију, иако као континенталну земљу, повезати са Кином преко Индијског океана и Егејског мора од луке Пиреј пројектом експресне поморско-копнене линије преко Грчке и Македоније и преко брзе пруге на релацији Београд-Будимпешта за чију изградњу се користи заправо овај зајам о коме се данас говори. Зашто је то важно? Пре свега је важно нагласити да то партнерство са Кином има своју традицију, да су Кинези учествовали у изградњи моста „Михајло Пупин“, да се тада показало да Кина има и технички и апсолутни стручни капацитет за реализацију оваквих пројеката, али и да је од тог момента та сарадња унапређена, пре свега зато што је Влада Републике Србије препознала важност сарадње са државом каква је Република Кина.

Недвосмислено очекујем да ће у реализацији оваквог пројекта учествовати и наша предузећа, наравно она која имају могућност да испрате капацитет кинеских компанија. То ће бити јако важно, пре свега, и за даљи рад таквих предузећа и ван граница Србије, јер у оном тренутку у ком покажете да можете бити партнер кинеских компанија, онда дефинитивно немате лимитирано тржиште.

Оно што је такође важно рећи, јесте да, када говоримо о овој деоници, можемо слободно рећи да ће то бити прва брза пруга у источној Европи. Дакле, на тему изградње ове пруге, односно реализације „Појаса и пута“, Србија представља лидера у региону и важног, да не кажем најважнијег, стратешког партнера Републике Кине. Зато је важно подржати један овакав уговор о зајму, за који напомињем, чак и кредитна стопа је толико мала да је апсолутно оправдано задужити се на овај начин.

Друго на шта ћу ставити акценат јесте програм Владе Републике Србије који се тиче програма партнерства за програм локалног развоја. Ово су уговори са Европском инвестиционом банком, и тичу се унапређења и развоја локалне самоуправе, заправо пре свега 40 општина које су у ниском проценту развијености у односу на просек у Србији.

Важно је нагласити да 70% вредности овог програма се финансира из кредита Европске инвестиционе банке и то у износу од 22 милиона евра. Двадесет и пет посто потребних средстава биће обезбеђено из буџета Републике Србије, донаторских средстава, средстава УНДП, али и средстава јединица локалне самоуправе за које се предвиђа законом да морају имати учешће од најмање 15%.

Локалне самоуправе које су нажалост биле погођене чак и временским непогодама, поплавама и у том смислу претрпеле велику штету, сада захваљујући овом пројекту, имају могућност да унапреде и поправе све оно што се догодило у протеклом периоду. Прецизно су одређени критеријуми по којима ће те општине бити одабране. Средства која су обезбеђена покривају отприлике 40 локалних самоуправа.

Оно што је важно рећи јесте да се пре свега овај пројекат односи на поправку и ревитализацију постојеће инфраструктуре, што је јако важно за мале локалне самоуправе у Србији, јер добра инфраструктура отвара могућност да се у овом напору који улаже Влада Републике Србије за довођење инвеститора просто обезбеди простор да и те неке мање локалне самоуправе буду потенцијални терен у коме ће се појавити неко од инвеститора и обезбедити нова радна места за наше грађане.

Оно што је такође важно јесте да ће се из овог пројекта финансирати и поправке, односно реконструкције објеката општинске управе, јавних комуналних предузећа, али и задружних домова. Када то кажемо, пре свега се мисли на енергетску ефикасност. Такође је важно рећи да је у плану изградња локалних тржница, што ће у сваком смислу подстицати економски раст на локалном нивоу пре свега, продају локалних производа, али и оне хигијенске услове и квалитет трговине ће бити повећан, а самим тим и број запослених.

Када су у питању локалне самоуправе, постоји у образложењу Министарства за државну управу и локалну самоуправу акценат који је стављен на пре свега зелене и сточне пијаце. Мислим да је важно нагласити да се ради и о подршци локалној самоуправи у том смислу.

Највећи број пољопривредника, по процени, односно по, претпостављам, пројекту који је Министарство за државну управу и локалну самоуправу урадило да би могло да се определи о којих се 40 локалних самоуправа заправо ради, највећи број пољопривредника и фармера на тржишту узгаја у кругу од 30 километара од пијаце. То значи да су углавном те фарме извор локалних послова и да ће вероватно тај новац који зарађују на својим производима потрошити у локалној економији. Дакле, бескрајно је важно обезбедити тим људима који су произвођачи пре свега да имају простор на коме ће то по стандардима и по свим правилима моћи и да продају и да од тога профитирају, а можда и да прошире своје послове и на тај начин ангажују додатну радну снагу и смање број незапослених. Такође ће се акценат ставити и на лед расвету и видео надзор. И једно и друго је бескрајно корисно јер се говори пре свега о томе да спровођење оваквих пројеката доноси и своје бенефите, па на концу и у оном делу који се тиче екологије.

Дакле, осим ако не постоји једна зла намера, ако не постоји потреба да се малициозно приступи свему ономе што Влада Републике Србије чини и улаже као напор да побољша живот и стандард грађана Србије, пред нама се налазе предлози закона о уговорима о зајму који заиста заслужују апсолутну подршку, јер где год се ради о зајмовима који пре свега утичу на инфраструктурну мрежу, они нису никакав узалуд потрошен новац, већ су новац који је уложен у развој и у бољитак Србије и становника Србије у целини.

Из свега наведеног понављам и подвлачим још једном, СПС ће у апсолутно подржати сваки предлог закона који се налази пред нама, а у расправи у појединостима ћемо се и детаљније осврнути на све предлоге уговора о којима разговарамо.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.