Најновије

Својој деци дугујемо сигуран живот и будућност Посланичка група

Снежана Пауновић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о изменама и допунама Кривичног законика:

Узмимо у обзир да не припадамо сви правној струци и да можда не умемо да сагледамо из тог угла ни овакву казну, ни овакав проблем. Али, као жив човек, када имате могућност и када добијете шансу да некоме ко је силовао недужно и невино дете, а потом га убио, одредите како би требало да  буде кажњен, онда заиста немате дилему да то треба бити доживотна робија.

Поштована госпођо министре са сарадницима, уважене колеге, грађани и грађанке Србије, чули смо у протекла два дана да је пред нама сет закона из области правосуђа који је веома важан за све грађане Србије.

Оно што је пракса показала, или бар можемо прочитати у средствима јавног информисања, јесте да поново имамо један проценат људи који, нажалост, неко политиканство стављају испред овако важне теме за нацију.

Не спорим да свако изабере своју политичку борбу, не спорим ни да опозиција не присуствује расправи о овако важном закону. Ја то не разумем, нарочито ако се присетимо колико смо пута слушали изјаве које говоре да је владајућа већина та коју не  занима безбедност наше деце.

Пред нама су измене и допуне Кривичног законика и увођење доживотне робије као једног вида казне. Узмимо у обзир да не припадамо сви правној струци и да  не умемо да сагледамо из тог угла ни овакву казну, ни овакав проблем. Али, као жив човек, када имате могућност и када добијете шансу да некоме ко је силовао недужно и невино дете, а потом га убио, одредите како би требало да  буде кажњен, онда заиста немате дилему да то треба бити доживотна робија.

С друге стране, у јавности се чују приче о нехуманост овакве одлуке. Чује се да према људима треба бити хуман, да они евентуално имају право на некакве преурањене отпусте. Међутим, уколико имамо један овакав монструозни злочин, онда засигурно имамо испред себе људско биће које нема здраву свест и памет. У том смислу, у току доживотне робије апсолутно сам за да треба третирати такву болест на начин на који она то заслужује када је у питању медицинска струка и када су у питању лекари. Пружити помоћ – да. Али  вратити у људску заједницу, створити могућност да понови свој злочин на можда још свирепији начин било би више него нехумано.

Шта се још изродило из овакве расправе? То је чињеница да покушавамо да прикажемо и ову државу и ову Владу као нехуману и мимо Европе, о томе је колегиница Томић лепо говорила. Имамо примере да се оваква казна третира и у већини земаља ЕУ.

Србија је земља чије су највеће богатство деца.  Као један народ морате водити рачуна о томе ко је нејак и ко није у стању да се одбрани и од неких мањих зала, а камоли од оваквих појава.

Оно што је још страшније јесте да године иза нас говоре да је дошло до пораста оваквих убистава. Можда смо претеранообавештени, можда медијска публикацијаоваквих злочина уме и да инспирише неке психички неуравнотежене случајеве који евентуално таквом публикацијом буду инспирисани. Оно што је врло важно то је да када фондација „Јурић“ као последицу немерљивог бола који је породица Јурић доживела трагичном судбином њихове мале Тијане, седне и напише оно што би сматрала адекватном казном и предложи је држави уз 160 хиљада потписа, онда мислим да не постоји ни један народни посланик, који је представник грађана Србије, који себи сме да дозволи луксуз да уопште тумачи да ли је то у реду. Ово говорим пре свега као посланик у парламенту који је представнички дом грађана Србије.

Дакле, жалим неизмерно што са нама нису и наше колеге које представљају опозицију да подрже овакав закон и покажу да је Србија изнад свега. Овако ће свака изјава тог типа остати слово на папиру и отварају простор да им се апсолутно не верује у политикантске покушаје да профитирају на све теме, укључујући и ову као једну од најтежих.

Социјалистичка партија Србије, односно посланици СПС ће апсолутно подржати измене Кривичног законика, јер смо партија која је одговорна пре свега према својој држави и према својој деци којој дугујемо један миран простор за живот, за одрастање и за прерастање у здраве људе који ће наставити традицију и нацију, и бити будућност Србије.

Категорије: Посланичка група

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.