Интервју Ђорђа Милићевића за лист ”Данас”: Ја сам левичар и социјалдемократа од рођења Интервју

Ђорђе Милићевић је шеф посланичког клуба Социјалистичке партије Србије. Уз то, као потпредседник Народне скупштине председава седницама. У политику је ушао са 18. година а за себе каже да „одговоран посао ради посвећено“.

Након нас, убрзо су у његову канцеларију ушли сарадници који координишу овом посланичком групом. Уследио је први радни састанак који је свакодневна пракса.

Пет саветника и Милићевић заједно су анализирали претходни радни дан. Он је водио састанак, а неретко је саветнике запиткивао.
„Да ли су сви наши који су били пријављени учествовали на расправи? Да ли су изнели став о којем смо разговарали и за који смо се договорили? Овлашћени представник говорио? Што се тиче данас, јесте ли анализирали амандмане? Да ли постоји потреба да одређени акценат ставимо на неки од амандмана?“.

Поред овог састанка, из разговора са Милићевићем сазнајемо и да посланички клуб социјалиста Србије првог радног дана у седмици има обавезну интерну седницу.

„Ми имамо праксу да сваког првог радног дана у недељи имамо седницу посланичког клуба. Нема ту сукобљавања него размене мишљења. Непосредно пред седницу правимо резиме онога што смо се договорили, ко ће говорити, правимо прерасподелу обавеза и одговорности и договарамо се да ли је неопходно да поднесемо одређене амандмане“, наглашава он.

Ђорђе Милићевић дипломирани је економиста, а у политици је од 1996. године и како истиче „увек у Социјалистичкој партији Србије“.

„Оног тренутка када сам постао пунолетан и када сам стекао могућност да учествујем у политичком животу Србије никада нисам размишљао да ли би то могла да буде нека друга опција јер ја сам левичар и социјалдемократа од свог рођења“, наглашава он.

Према његовим речима, прво велико политичко искуство стекао је у тренуцима када су млади углавном бежали из СПС-а.

„Моја прва кандидатура је била у децембру 2000. године. Тада сам био кандидат за народног посланика, а зна се какав је то период био за нашу партију“, присећа се наш овонедељни саговорник из парламента Србије.
Посао, каже, обављају и када нема скупштинског заседања.

„Изборни закон је нажалост такав да свака општина и град немају свог посланика и ја се слажем да нам је потребно да кренемо у дебату о озбиљној реформи изборног законодавства с тим што сматрам да је пропорционални изборни систем политичка реалност, али сам за то да га модификујемо“, оцењује шеф клуба посланика СПС-а.
Из тог разлога посланици из Социјалистичке партије редовно обилазе локалне самоуправе у земљи.

„То је пракса, Идемо ‘грађанима на ноге’ и водимо један отворен дијалог, да чујемо сугестије, предлоге и критике. Идемо у општине и градове. Грађани долазе и разговарају са нама“, објашњава Милићевић.

Према његовим речима, из тих разговора родило се доста контруктивних предлога, што је СПС преточио у амандмане од којих су неки усвојени.

О бојкоту опозиције, из улоге председавајућег Скупштином, каже да ни он нити његове колеге не желе да спрече демократску парламентарну расправу.

„Увек сам се трудио да направим равнотежу између поштовања права позиције и опозиције јер сам заступник тезе да увек можемо заједно поћи од оного што је нама као представницима народа битно, а то је просперитет Србије и да онда о било којој теми разговарамо“, истиче он.
У току јучерашњег дана посланички клуб који смо посетили одржао је конференцију за новинаре, овога пута о резолуцији косовске Владе о ратним злочинима.

Неколико минута након њене најаве, Милићевић је заједно са осталим посланицима одржао припрему за излазак пред камере.

„Ми осим што држимо конференције за штампу у скупштинском холу о заседањима, такође се бавимо и актуелним политичким темама. Не базирамо се на дневној политици, то нам није интересантно већ на оно што јесу национални интереси или ако имамо напад на наше посланике, објашњава наш први саговорник у рубрици „Дан са послаником“.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.