Intervju Đorđa Milićevića za list ”Danas”: Ja sam levičar i socijaldemokrata od rođenja Intervju

Đorđe Milićević je šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije. Uz to, kao potpredsednik Narodne skupštine predsedava sednicama. U politiku je ušao sa 18. godina a za sebe kaže da „odgovoran posao radi posvećeno“.

Nakon nas, ubrzo su u njegovu kancelariju ušli saradnici koji koordinišu ovom poslaničkom grupom. Usledio je prvi radni sastanak koji je svakodnevna praksa.

Pet savetnika i Milićević zajedno su analizirali prethodni radni dan. On je vodio sastanak, a neretko je savetnike zapitkivao.
„Da li su svi naši koji su bili prijavljeni učestvovali na raspravi? Da li su izneli stav o kojem smo razgovarali i za koji smo se dogovorili? Ovlašćeni predstavnik govorio? Što se tiče danas, jeste li analizirali amandmane? Da li postoji potreba da određeni akcenat stavimo na neki od amandmana?“.

Pored ovog sastanka, iz razgovora sa Milićevićem saznajemo i da poslanički klub socijalista Srbije prvog radnog dana u sedmici ima obaveznu internu sednicu.

„Mi imamo praksu da svakog prvog radnog dana u nedelji imamo sednicu poslaničkog kluba. Nema tu sukobljavanja nego razmene mišljenja. Neposredno pred sednicu pravimo rezime onoga što smo se dogovorili, ko će govoriti, pravimo preraspodelu obaveza i odgovornosti i dogovaramo se da li je neophodno da podnesemo određene amandmane“, naglašava on.

Đorđe Milićević diplomirani je ekonomista, a u politici je od 1996. godine i kako ističe „uvek u Socijalističkoj partiji Srbije“.

„Onog trenutka kada sam postao punoletan i kada sam stekao mogućnost da učestvujem u političkom životu Srbije nikada nisam razmišljao da li bi to mogla da bude neka druga opcija jer ja sam levičar i socijaldemokrata od svog rođenja“, naglašava on.

Prema njegovim rečima, prvo veliko političko iskustvo stekao je u trenucima kada su mladi uglavnom bežali iz SPS-a.

„Moja prva kandidatura je bila u decembru 2000. godine. Tada sam bio kandidat za narodnog poslanika, a zna se kakav je to period bio za našu partiju“, priseća se naš ovonedeljni sagovornik iz parlamenta Srbije.
Posao, kaže, obavljaju i kada nema skupštinskog zasedanja.

„Izborni zakon je nažalost takav da svaka opština i grad nemaju svog poslanika i ja se slažem da nam je potrebno da krenemo u debatu o ozbiljnoj reformi izbornog zakonodavstva s tim što smatram da je proporcionalni izborni sistem politička realnost, ali sam za to da ga modifikujemo“, ocenjuje šef kluba poslanika SPS-a.
Iz tog razloga poslanici iz Socijalističke partije redovno obilaze lokalne samouprave u zemlji.

„To je praksa, Idemo ‘građanima na noge’ i vodimo jedan otvoren dijalog, da čujemo sugestije, predloge i kritike. Idemo u opštine i gradove. Građani dolaze i razgovaraju sa nama“, objašnjava Milićević.

Prema njegovim rečima, iz tih razgovora rodilo se dosta kontruktivnih predloga, što je SPS pretočio u amandmane od kojih su neki usvojeni.

O bojkotu opozicije, iz uloge predsedavajućeg Skupštinom, kaže da ni on niti njegove kolege ne žele da spreče demokratsku parlamentarnu raspravu.

„Uvek sam se trudio da napravim ravnotežu između poštovanja prava pozicije i opozicije jer sam zastupnik teze da uvek možemo zajedno poći od onogo što je nama kao predstavnicima naroda bitno, a to je prosperitet Srbije i da onda o bilo kojoj temi razgovaramo“, ističe on.
U toku jučerašnjeg dana poslanički klub koji smo posetili održao je konferenciju za novinare, ovoga puta o rezoluciji kosovske Vlade o ratnim zločinima.

Nekoliko minuta nakon njene najave, Milićević je zajedno sa ostalim poslanicima održao pripremu za izlazak pred kamere.

„Mi osim što držimo konferencije za štampu u skupštinskom holu o zasedanjima, takođe se bavimo i aktuelnim političkim temama. Ne baziramo se na dnevnoj politici, to nam nije interesantno već na ono što jesu nacionalni interesi ili ako imamo napad na naše poslanike, objašnjava naš prvi sagovornik u rubrici „Dan sa poslanikom“.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.