Дачић разговарао са председником Гане Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, који борави у званичној посети Републици Гани, састао се и са председником Републике Гане Наном Данкво Ада Акуфо-Адом.

Министар Дачић захвалио је председнику Гане на топлој добродошлици и подсетио да су некадашња Југославија и Гана биле једне од оснивача Покрета несврстаних, као и да је Гана била прва земља Африке која се изборила за своју независност пре 62 годинe. Шеф српске дипломатије истакао је да ове године обележавамо 60 година од успостављања дипломатских односа тадашње Југославије, садашње Србије, и Гане.

Министар Дачић указао је да размене посета између Србије и Гане и интензивирање сарадње двеју држава показују да пријатељство Србије и Гане не припада само прошлости и да је у интересу обе земље да односе развијају и у садашњости и будућности.

Председник Гане Акуфо-Ада рекао је да су Србија и Гана веома блиске земље и да постоје сви услови да се реализују посете и на највишем нивоу, као и да се успешно сарађује у економији, ИТ, култури, образовању и другим областима.

Саговорници су се сагласили да су традиционално пријатељски односи двеју земаља, који имају дугу и богату историју и који датирају из времена стицања независности Гане, одличан основ за унапређење сарадње у свим областима. На састанку је истакнуто да су председници две земље – Тито и Крумах, били велики пријатељи, и да блиске историјске односе и сарадњу треба наставити и интензивирати.

Председник Гане и шеф српске дипломатије сагласили су се да треба ревитализовати односе две земље који су нарушени пре седам година одлуком Гане у вези са признањем једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Министар Дачић информисао је председника Гане о току дијалога Београда и Приштине, који још траје. Министар је нагласио да је питање дијалога заправо питање очувања територијалног интегритета Србије. Он је нагласио да је то проблем који може да задеси сваку земљу на свету, уколико би се било ко руководио политиком једностраних аката.
Министар је замолио саговорника да ипак сачекају крај дијалога, да до тада имају статусно неутралну позицију и да поштују резултате тог дијалога који ће бити изнет у Уједињеним нацијама.

Током званичне посете Гани, министар Дачић сусрео се и са министром одбране Ханом Доминик Нитивулом. Двојица министара су се сагласили да традиционално пријатељство треба неговати и унапредити, у корист заједничких интереса.

Министар Дачић позвао је своје домаћине да у најскоријем року посете Србију.

Извор: МСП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.